PS Sofronie explică de ce suntem pro-viață: Ca să fim și în veșnicie cu Cel Care ne-a chemat la viață

Marșul pentru viață 2022 a reunit toate comunitățile confesionale din județul Bihor. Sute de bihoreni de diferite etnii și confesiuni au participat sâmbătă la eveniment. În discursul rostit înainte de marș, Episcopul Ortodox al Oradiei a explicat de ce creștinii sunt pro-viață: „Ca să fim în veșnicie împreună cu Dumnezeu, Care ne-a chemat la viață”.

Evenimentul a început în Piața Unirii din oraș cu discursurile liderilor religioși, urmate de câteva mărturii ale unor mame care au trecut printr-o criză de sarcină.

Au participat clerici, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din localitate, studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă  „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, membri ai Asociației Părinți pentru Ora de Religie – filiala Bihor, doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, membri ASCOR Oradea și dreptcredincioși ai Bisericii strămoșești din județul Bihor.

Pe scena din Piața Unirii au vorbit Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Excelența Sa László Böcskei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, domnul Liviu Apolzan, Președintele Comunității Penticostale din Oradea, domnul Paul Negruț, rectorul Universității baptiste „Emanuel” din Oradea, iar din partea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului a rostit un cuvânt Doamna Vincze Judith.

Episcopul Ortodox Sofronie la Marșul pentru viață din 26 martie 2022 de la Oradea. Foto: Episcopia Greco-Catolică de Oradea

„Ca să fim în veșnicie împreună cu Dumnezeu, Care ne-a chemat la viață, este foarte important să respectăm viața. Atât viața proprie și darurile pe care Dumnezeu le dă din abundență fiecăruia dintre noi, cât mai cu seamă viața semenilor noștri”, a spus Episcopul Sofronie în discursul său.

Preasfinția Sa a sugerat că trebuie să vedem în copilul nenăscut pe aproapele creat după Chipul lui Dumnezeu.

Discursurile și mărturiile au fost presărate cu momente artistice. Unul dintre ele a fost susținut de un cor format din elevi și studenți teologi ortodocși și dirijat de Arhid. Ștefan Lakatos.

Corul teologilor și seminariștilor ortodocși, dirijat de Arhid. Ștefan Lakatos, la Marșul pentru viață din 26 martie 2022. Foto: Episcopia Oradiei

În încheierea programului din Piața Unirii, Daniel Burtic, directorul Radio „Vocea Evangheliei” Oradea, moderatorul manifestării, i-a invitat pe participanți să străbată împreună traseul Str. General Traian Moşoiu – Str. Piaţa 1 Decembrie – Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” – Bd. General Gheorghe Magheru – Calea Republicii – Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”.

Prima oprire a marșului a fost în fața Catedralei Ortodoxe, unde Episcopul Sofronie a rostit rugăciunea Lumină Lină. Foto: Episcopia Oradiei

Pe treptele noii Catedrale Episcopale, primul popas al marșului, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit rugăciunea vesperală „Lumină lină”.

Marșul pentru viață 2022 de la Oradea a fost organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) – filiala Bihor și Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită – Puls, cu sprijinul comunităților confesionale din județul Bihor.


Marșul pentru viață este o mișcare apolitică și non-confesională deschisă pentru participanți de orice religie sau orientare politică. Organizatorii sunt la nivel local, iar tema este comună, aceeași în România și Republica Moldova.

Mișcarea propune măsuri concrete de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și pentru copiii lor nenăscuți: instituirea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului și în timpul ultimelor luni de sarcină; acordarea unei indemnizații minime și femeilor care nu au lucrat în ultimele 12 luni înainte de naștere; înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate; legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii și a adopției deschise și valorizarea, în societate, a tuturor celor implicați în adopție etc.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente