PS Sofian la hramul Parohiei Ingolstadt: Nu vă temeți unii de alţii. Lucraţi pentru binele celorlalţi

PS Sofian Braşoveanul a slujit în Duminica a 4-a din Post la Parohia românească din Ingolstadt care şi-a serbat ocrotitorul, Sf. Ier. Calinic de la Cernica.

Nu vă temeţi unii de alţii şi Lucraţi fiecare pentru binele celorlalţi sunt o parte dintre îndemnurile ierarhului de la Sfânta Liturghie.

Teama

El a făcut o analogie între teama tatălui, al cărui fiu a fost vindecat de Mântuitorul Hristos (Marcu 9:17-32), şi teama cauzată de pandemia actuală. „Ne confruntăm şi astăzi cu situaţie de boală, cu această pandemie. Putem spune că situaţia este trasă la indigo”.

Iar răspunsul fiecăruia la eventuala întrebare a Mântuitorului Hristos, De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede, ar fi răspunsul tatălui copilului: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele, a spus Părintele Episcop.

Referitor la teama de moarte, PS Sofian a explicat că Dumnezeu ne cheamă pe fiecare la El „când consideră, când ne împlinim ceea ce avem de împlinit în lumea aceasta”. „Cu această credinţă trebuie să ne ducem viaţa aici şi să fim pregătiţi şi să o lăsăm când ne cheamă Dumnezeu”.

„Şi atunci să nu fim atât de înfricoşaţi în faţa situaţiilor prin care trecem, ci să ne punem toată nădejdea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pentru că este Tatăl nostru şi tot ce noi nu putem împlini, pentru ce nu este suficientă credinţa noastră puţină, poate El să împlinească cu putere”, a încurajat ierarhul. „Doar prin conlucrarea cu Dumnezeu putem să înaintăm în viaţă, putem să înţelegem binele pe care îl avem de făcut şi putem să primim şi puterea să împlinim acest bine”.

Rugăciunea

„Să ne rugăm şi pentru copiii noştri, şi pentru cei bolnavi, şi pentru cei în orice fel de situaţii grele ca să le vină Dumnezeu în ajutor cu puterea Lui şi să ştiţi că o face Dumnezeu”, a spus ierarhul precizând că de multe ori nu ne rugăm sau nu dorim să ne eliberăm de patimi „pentru că le iubim”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului a mai îndemnat „să stăm în zona de protecţie a lui Dumnezeu prin lucrarea binelui”. „Să împlinim binele, să fim colaboratori ai lui Dumnezeu şi să înţelegem că tot ceea ce ne-a rânduit Dumnezeu să facem este spre binele nostru, spre sănătatea noastră sufletească şi trupească şi să împlinim acestea”.

A îndemnat la rugăciune şi către cei doi sfinţi cinstiţi duminică, 11 aprilie 2021, Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ocrotitorul parohiei, şi Sf. Cuv. Ioan Scărarul, cinstit în Duminica a 4-a din Postul Mare. „Atunci când nu percepem pericolele, să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

„Să cultivăm legătura cu sfinţii şi această încredere în purtarea lor de grijă şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu prin intermediul lor”.

Lecţie din pandemie

Potrivit Preasfinţiei Sale, pandemia a oferit mai multe lecţii şi a prezentat una dintre acestea.

„Nu doar să aşteptăm să ne poartă sfinţii Dumnezeu de grijă, ci să ne purtăm şi noi unii altora de grijă. Poate că este şi una din lecţiile acestei pandemii, să fim mai atenţi unii cu alţii, nu cu frică unii de alţii, nu cumva cu temerea continuă că ne îmbolnăvesc ceilalţi”.

„Să-i privim pe toţi cu încredere în Dumnezeu. El este izvorul vieţii şi izvorul sănătăţii şi toate darurile, viaţa şi sănătatea de exemplu, le avem de la Dumezeu. Să ne purtăm de grijă unii altora cu această dragoste de Dumnezeu”.

Între argumentele sale, a făcut trimitere la comportamentul creştinilor în vremuri asemănătoare, dar şi al Mântuitorului Iisus Hristos.

„Dacă cercetaţi ce s-a întâmplat în timpul altor epidemii din trecut, veţi vedea cum creştinii se susţineau unii pe alţii în timp de boală”.

„La fel şi Mântuitorul Hristos. În toată Evanghelia se menţionează că atunci când cineva venea şi Îi cerea ajutorul, El îi dădea ajutorul. Nu-L vedem vreodată zicând Du-te la medic să nu ai vreo boală contagioasă să mă molipseşti şi pe Mine. Nu a pus vreodată problema aşa”.

Încredere în Dumnezeu / Nu vă temeţi! 

„Să încercăm să fim cu mai multă încredere în puterea lui Dumnezeu” este un alt îndemn al PS Sofian Braşoveanul. „Nu să nu fim neatenţi, ci trebuie să fim foarte atenţi şi să respectăm măsurile acestea, dar să le respectăm cu încredere în Dumnezeu şi cu dragoste faţă de cei din jurul nostru”.

„Aşa cum le respectaţi şi vă ajutaţi fiecare în familie, soţii unii pe alţii, părinţii pe copii, copiii pe părinţi, să înţelegem că suntem toţi o familie umană chemată să creştem în dragoste faţă de alţii şi doar crescând în iubire creştem cu adevărat pentru împlinirea noastră ca oameni în faţa lumii de aici şi în faţa veşniciei”, a subliniat Episcopul.

„Să ne ajute Dumnezeu şi să vă ajute Dumnezeu să vă ocrotiţi unii pe alţii, să vă fiţi ocrotitori şi să vă fiţi izvor de viaţă şi de sănătate unii altora. Să vă fie aşa cum vreţi să vă fie Dumnezeu şi cum vă rugaţi Sfântului Calinic. Să vă raportaţi unii la alţii cu această atitudine ocrotitoare. Dacă ne ajută Dumnezeu să facem asta, să ştiţi că se schimbă lumea în jurul nostru”.

„Urmaţi exemplul Sfântului Calinic şi modul cum vă raportaţi unii la alţii, cum vă faceţi bine unii altora, cum vă ocrotiţi unii pe alţii. Nu vă temeţi unii de alţii. Lucraţi fiecare pentru binele celorlalţi şi atunci o să fim cu adevărat cinstitori ai lui Dumnezeu, ai Sfântului Calinic şi ai tuturor sfinţilor”, a afirmat în încheiere PS Sofian.

Comunitatea parohială „Sf. Calinic de la Cernica și Sf. Willibald din Eichstätt” din Ingolstadt este păstorită de Părintele Iulian Mihai.

Foto credit: Parohia Ingolstadt


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…