PS Paisie Sinaitul: „Fiecare dintre noi are un Lazăr la ușa sa!” La fel ca acesta, Hristos a stat și El disprețuit la poarta lumii

„Fiecare dintre noi are un Lazăr la ușa sa!” a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul în Duminica Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. Nu întâmplător pilda face trimitere la înviere, a explicat ierarhul. În sărac suntem învățați să-L vedem pe Hristos Însuși. Ca acest Lazăr, Hristos a stat și El disprețuit la poarta lumii, a spus Preasfinția Sa.

Învățăturile din această Evanghelie nu vor avea niciun efect în viaţa noastră dacă nu ne vom regăsi pe noi înșine în ea, a avertizat episcopul vicar patriarhal.

„Şi să nu îndrăznim să ne așezăm altundeva decât lângă omul bogat! Pentru că, deși mulți dintre noi putem spune că nu suntem bogați, trebuie să știm că nu pentru bogăția lui a ajuns bogatul în iad, ci pentru lipsa lui de bunătate sufletească, de milostenie.”

„Şi, chiar dacă mulți dintre noi ne considerăm săraci, trebuie să știm că există întotdeauna în lumea aceasta cineva mult mai sărac decât noi. Fiecare dintre noi are un Lazăr la ușa sa!” a subliniat ierarhul. „Nu este un păcat să fii bogat, însă este un păcat să fii bogat şi egoist, să nu îți pese, să nu-ți iubești aproapele, să nu fii preocupat să cercetezi şi să ajuți pe cel aflat în nevoie.”

Semnul lui Iona

Sfinții Părinți ne învață că nu dragostea şi mila îl fac pe bogat să se gândească la frații săi, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„De fapt, insinuează că el însuși nu a fost avertizat în mod corespunzător în timpul vieţii. Se justifică pe sine acuzându-L pe Dumnezeu că este nedrept! Vrea să spună că, dacă Dumnezeu l-ar fi avertizat, nu ajungea în acel loc la sfârșitul vieţii sale pământești.”

Practic, bogatul susține că poruncile şi legea lui Dumnezeu nu sunt suficiente, „ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi”.

„Minunea mare este că, după Moise şi proroci, Dumnezeu a trimis într-adevăr pe Cineva înviat din morți ca avertizeze pe oameni. L-a trimis pe Fiul Său, Cel Unul Născut, pe Hristos-Domnul, a subliniat Preasfinția Sa.

„Asemenea lui Lazăr, Hristos a fost «disprețuit şi cel din urmă dintre oameni». Asemenea lui Lazăr, Hristos a stat la poarta lumii, exclus, atunci când S-a născut, în peștera din Betleem. Asemenea lui Lazăr, trupul Său a fost acoperit de răni. A fost «străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre». A venit ca unul dintre noi – ca un om între oameni – pentru a ne avertiza şi a ne salva pe noi, cei cinci fraţi ai Săi. Să nu ne așteptăm ca Dumnezeu să ne trimită un alt semn, mai mare decât Acesta! Nu există nici unul mai mare!”

Iubirea ca slujire a aproapelui este mântuitoare

„Această Evanghelie ne învață, în special, două lucruri: primul este că Dumnezeu îi iubește pe cei săraci şi îi ridică din umilirea lor; al doilea este că soarta noastră veșnică, mântuirea noastră, este condiționată de atitudinea noastră, de modul cum ne trăim viața pământească”, a mai spus ierarhul.

„Săracul Lazăr este trimis în rai pentru sufletul său lipsit de păcate. Faptele bune ale lui Lazăr au fost smerenia, curăţia sufletului, răbdarea fără clevetire, fără răzvrătire, fără a judeca şi pizmui pe cei care duceau o viaţă mai bună decât el. El s-a mântuit nu pentru că era sărac! Ci pentru că era sărac în păcate, era smerit, adică lipsit de trufia minții, de nemăsurata iubire de sine şi de răutate.”

„Răsplata făgăduită celor smeriți, celor săraci cu duhul, este Raiul, Împărăția cerurilor. De aceea, Sf. Părinți ne învăţă ce mare putere are milostenia faţă de cei săraci, pentru mântuirea noastră. Pentru că odată cu săracul vine şi Hristos la poarta noastră, înaintea noastră”, a amintit Preasfinția Sa.

„Pentru a ajunge, după moarte, în sânul lui Avraam, adică în Rai sau Împărăția Cerurilor, trebuie să urmăm calea pe care Dumnezeu ne-a arătat-o. Şi această cale este iubirea, nu înțeleasă doar ca sentiment, ci şi ca faptă, ca slujire a altora, după modelul suprem, care este Hristos.”

„Evanghelia de azi ne arată într-o formă concentrată taina vieții omului, valoarea vieții pământești, pe care adesea nu știm să o prețuim, pentru că, deși este trecătoare, viaţa aceasta efemeră determină fericirea sau nefericirea noastră veșnică”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.


Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit duminică în biserica Parohiei Valea Crângului din județul Prahova, a cărei pictură a sfințit-o, în calitate de delegat al Patriarhului Daniel.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente