PS Paisie: Hristos-Domnul, ca un pescar iscusit, a prins în mrejele Sale pe apostoli pe când îi învăța să pescuiască

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a făcut o paralelă între cele două pescuiri minunate relatate în Evanghelii.

Pescuirea minunată despre care face referire textul evangheliei citite în Duminica a 18-a după Rusalii este cuprinsă în Evanghelia de la Luca, în capitolul 5, versetele de la 1 la 11.

„La prima pescuire minunată mreaja se rupea din pricina peștilor; la a doua pescuire, deşi apostolii au prins 153 de peşti mari, mreaja nu s-a mai rupt. Numărul acesta are valoare simbolică. Numărul 153 erau speciile de pești cunoscute la acea vreme și care existau în marea Tiberiadei”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie.

„Tâlcuind acestea, Sfinții Părinți arată că în mreajă s-au prins toate speciile de pești ca simbol a mulțimii de suflete aduse de Hristos la mântuire, iar mreaja nu s-a mai rupt. La prima pescuire, din nefericire, peștii rupeau mreaja, adică, din corabia Bisericii, ce va avea de înfruntat valuri potrivnice şi furtuni ce o vor amenința până la finalul acestei lumi, se vor pierde multe suflete, chiar dacă la un moment dat au fost în ea”.

„După înviere însă, cei care se vor afla în mreaja Bisericii, adică în comuniunea Bisericii, nu vor mai fi pierduți. Ultima pescuire minunată, după înviere, are în vedere biruința finală, când păcatul nu va mai rupe mreaja Bisericii, iar Hristos Cel Înviat devine începătură a învierii noastre”, a explicat Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.

Pescarul de oameni

„În timp ce trăgeau peștii prinși în mreje, Petru și Andrei, Iacov și Ioan, cad ei înșiși în mreaja Mântuitorului. Hristos-Domnul, ca un pescar iscusit, a prins în mrejele Sale pe apostoli pe când îi învăța să pescuiască, deși ei erau pescari de meserie, și i-a făcut apoi pescari de oameni”.

„Și tot Hristos-Domnul, Care a spus „Eu sunt Păstorul Cel bun”, după Învierea Sa, îi va face pe apostoli păstori de suflete ai turmelor cuvântătoare pe calea spre mântuire”, a evidențiat Preasfințitul Părinte Paisie.

„Finalul Evangheliei arată că, după ce au tras corăbiile la țărm, Andrei şi Simon-Petru, Iacob şi Ioan, părăsind totul L-au urmat pe Iisus. Mai târziu, Petru îşi va aduce aminte de toate acestea şi îi va spune lui Iisus: «Iată noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat Ţie» (Matei 19, 27)”.

„L-au urmat pe Iisus și au devenit într-adevăr pescari de oameni. L-au urmat pe Hristos și viața lor întreagă a fost ca a Lui, mereu în lipsuri, pribegi, amenințați, îndurând prigoană și moarte de martiri. Vestind Evanghelia lui Hristos, au fost luminați de Duhul Sfânt, încât mărturia lor înaintea oamenilor a fost, și încă este, ca o mreajă mare, aruncată succesiv în valuri, repetându-se de fiecare dată ‹pescuirea minunată›, încât, după cuvântul Evangheliei ‹este mare numărul celor care au crezut și s-au întors la Domnul› (Fapte 11, 21)”.

Căderea în această mreajă a credinței este spre mântuire, din acest motiv creștinii primelor veacuri se identificau cu semnul peștelui, erau ca niște peștișori pescuiți din marea învolburată de păcate a lumii acesteia.

Preasfinția Sa a încheiat predica, îndemnând „să ne rugăm Domnului să înțelegem că fiecare dintre noi, fiecare creștin botezat, atent la învăţătura lui Hristos, este un apostol, un trimis să comunice, prin viața și faptele sale, vestea cea bună a mântuirii adusă de Hristos, potrivit darurilor primite şi împrejurărilor în care se află. Chemarea la mântuire, este adresată tuturor, la fel și chemarea la sfinţenie. Toţi avem șansa şi privilegiul să devenim ucenici ai lui Hristos”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente