PS Macarie la hramul Putnei: Popor român, dacă nu ai pierdut-o pe Maica Domnului, nu ai pierdut totul!

„Dacă mai avem ceva de apărat, aceasta este veșnicia. Dacă mai avem ceva de păstrat, aceasta este Maica Domnului, care trebuie să rămână lângă noi și să ne arate cerul”, a spus marți Preasfințitul Părinte Macarie, la hramul istoric al Mănăstirii Putna.

„Dacă, odinioară, Maica și-a născut Fiul, purtându-L pe brațe sub chipul Pruncului Emanuel, care se tâlcuiește «cu noi este Dumnezeu», acum, la Adormire, Însuși Fiul își naște în Împărăția Cerurilor Maica, purtându-i cu recunoștință și dragoste sufletul său pe brațe”, a explicat Preasfințitul Părinte Macarie în cuvântul de învățătură.

„Însă Maica Domnului a biruit putrejunea și moartea. Nu se putea ca trupul preacurat în care a încăput Cel Neîncăput să fie așezat în țărână și să aștepte pe pământ până la Învierea de obște. Fiul său a hotărât ca să o învieze pe Maica Sa Preasfântă și să o ridice la cer, lângă El”, a continuat părintele episcop.

„Ridicându-se la cer, Maica Domnului nu ne-a părăsit pe noi, cei care suntem pe pământ. Și aceasta o aflăm în mod deosebit de la unul din Sfinții Părinți ai Bisericii, care, în contemplare, asemenea marelui Pavel Apostolul, a ajuns în extaz până la al treilea cer și acolo nu a văzut-o pe Maica Domnului.”

„Se aștepta să o vadă în dreapta Tronului lui Dumnezeu, însă nu a văzut-o, iar un slujitor ceresc i-a spus: «Maica Domnului este pe pământ, printre copiii ei». Le șterge lacrimile, le alină durerile, le culege rugăciunile și apoi le înalță înaintea Tronului Fiului său”, a adăugat ierarhul.

Maica Domnului ne stă alături

„Cu toate că e înconjurată de cetele îngerești neîncetat, ea preferă să fie aici, în Valea Plângerii, printre noi, copiii săi, să ne aline, să ne întărească pe noi, copiii nevoiași și necăjiți, toți cei care-i cerem ajutorul.”

„Maica Domnului, acum și aici, nu este singură. La Putna, este împreună cu Sf. Voievod Ștefan cel Mare, cel care i-a închinat această măreață ctitorie, necropolă a sa. Și ne spune sfântul nostru voievod luminător: «Eu sunt aici, lângă Maica Domnului, însă tu unde ești?»” a continuat Părintele Episcop Macarie.

„Ești aproape de Maica Domnului, ești lângă Maica Domnului, o asculți pe Maica Domnului, o lași pe Maica Domnului să te poarte pe brațe și să te ducă la Fiul său? Iată, scump frate și scumpă soră, o întrebare crucială pentru noi, toți, și pentru întregul popor român. multe ai pierdut, popor român.”

Să nu o pierdem pe Maica Domnului!

„Ai pierdut țări din țara ta – ai pierdut Basarabia și Bucovina de Nord. Ai pierdut, popor român, tați și mame, fii și fiice, frați și surori în războaie, în deportări, în prigoană. Ai pierdut, popor român, mii de locuitori care au luat calea bejeniei în ultimii ani, într-un exod nemaiîntâlnit. Însă, poporule român, dacă nu ai pierdut-o pe Maica Domnului, nu ai pierdut totul”, a spus ierarhul.

„Maica Domnului îți poartă sufletul, frate și soră, pe brațe, așa cum îl vedem pe Fiul că i-a purtat sufletul preacurat la adormirea sa, și nouă ni-l poartă pe brațe și îl aduce înaintea fiului său. Nu am pierdut totul dacă nu am pierdut-o pe Maica Domnului.”

În acest sens, ierarhul a amintit că, în această zi de 15 august, cu peste trei secole în urmă, Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu, cei patru fii ai săi și sfetnicul său, Ianache, erau decapitați pentru credință la Istanbul.

Atunci, sfântul voievod martir le-a spus fiilor săi: „Fiii mei, fiți bărbați! Am pierdut totul în această lume. Acum, însă, să nu ne pierdem sufletul și mântuirea”.

„Fiindcă, scump frate și scumpă soră, avem un suflet și o mântuire. Și, pentru aceasta, trebuie să avem grijă de copiii noștri și de tinerii noștri”, a subliniat Preasfinția Sa. În acest context, ierarhul a menționat și numeroasele activități cu tinerii desfășurate de Biserică.

„Biserica se străduiește să le ofere tinerilor noștri o alternativă, fiindcă astăzi, din nefericire, binelui i se spune rău, adevărului i se spune minciună, iar virtuții i se spune păcat. Iar Biserica oferă tinerilor o lume a realului, a binelui, a frumuseții, a adevărului și a virtuții. Aceasta oferă și va oferi Biserica neîncetat, fiindcă nu ne putem juca cu mântuirea noastră, scump frate și scumpă soră.”

„Avem un suflet și avem o mântuire. Și, dacă mai avem ceva de apărat, aceasta este veșnicia. Dacă mai avem ceva de păstrat, aceasta este Maica Domnului, care trebuie să rămână lângă noi și să ne arate cerul. Să tindem curat către cer: aceasta ne-a mai rămas, scump frate și scumpă soră. Să păstrăm cerul! Să avem inima în rai și raiul în inimă!” a încheiat Preasfințitul Părinte Macarie.

Hirotonii și hirotesii

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cărora li s-au alăturat Arhim. Nectarie Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh zonal, Arhim. Irineu Lichi, Starețul Mănăstirii Bogdana, părinți de la Centrul Eparhial din Suceava și numeroși alți clerici – inclusiv din Bucovina de Nord.

În cadrul slujbei, Ierodiaconul Zaharia Schipor a fost hirotonit ieromonah, iar monahul Mihail Prodan a fost hirotonit ierodiacon.

Ierarhii prezenți au mai oficiat, la momentul rânduit, și numeroase hirotesii: protosinghelii Marcu Petcu și Iosif Onică au fost hirotesiți arhimandriți, ieromonahii Sebastian Mircea, Grigorie Orobeți și Iustinian Costin au fost hirotesiți protosingheli, iar ierdoaconii Eustatie Jitariuc, Damian Ciocan, Sofian Chetrari și Dositei Iancu au fost hirotesiți arhidiaconi.

Mănăstirea Putna și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul istoric. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, iar la momentul Chinonicului, Silvia Mleșniță a cântat două pricesne.

Au participat oficiali locali și numeroși credincioși, printre care români din Basarabia Bucovina de Nord.

Distincții

Liturghia a fost urmată de o scurtă ceremonie de acordare de distincții. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a înmânat ordinul „Crucea Bucovinei”, acordat următorilor:

  • Constantin și Speranța Cucoș;
  • Filip și Mariana Șerban;
  • Stelian și Doina Chiforescu;
  • Aurelian și Elena Duță;
  • Florinel și Elena Andrei;
  • Gabriela și Aurora Condurache.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai acordat ordinul „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” celor 17 elevi care au luat nota 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.

Sărbătoarea hramului continuă

„Prezența atâtor clerici rugători la Sfântul Altar, cât și prezența dumneavoastră numeroasă, atât la Priveghere, cât și astăzi, ne dă nădejde și ne face să ne îndreptăm și mai mult spre Maica Domnului. Ei, Fecioarei, i-a închinat Sf. Voievod Ștefan cel Mare acest locaș și sub ocrotirea ei a așezat pe viețuitorii de peste veacuri, dar și pe închinătorii care vin să se roage ei”, a spus Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna.

„Cu ce suntem noi datori Fecioarei Maria, Maicii Domnului? Răspunsul este acesta: Cu mulțumirea și recunoștința pentru tot și pentru toate. Prin ea am primit pe Fiul lui Dumnezeu, pe Pruncul dumnezeiesc și omenesc. Prin ea am primit și primim tot darul cel bun.”

Arhim. Melchisedec Velnic i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic o replică a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, fără ferecătură și cu fundal aurit, pictată în atelierele mănăstirii.

Preasfințitului Părinte Macarie și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul le-a oferit o replică a aceleiași icoane, cu ferecătură.

Evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Mănăstirii Putna se încheie miercuri, 16 august, cu Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sf. Martiri Brâncoveni și Parastasul pentru ctitorii mănăstirii, oficiate Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord.

Foto credit: Youtube / Mănăstirea Putna (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…