PS Ieronim Sinaitul clarifică expresia „Piatra din capul unghiului”

În finalul textului evanghelic citit duminică la Sfânta Liturghie se precizează că „piatra pe care au aruncat-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului” (Matei 21:42).

Expresia „Piatra din capul unghiului” se referă la Iisus Hristos, a semnalat Episcopul vicar Ieronim Sinaitul la Catedrala Patriarhală.

Pentru a clarifica simbolismul duhonvicesc al expresiei, ierarhul le-a oferit credincioșilor prezenți pe Dealul Patriarhiei și câteva detalii tehnice despre piatra din capul unghiului, numită și cheie de boltă.

„Legea cea Veche și strădaniile poporului evreu sunt asemenea unei bolte orientale rotunde sau a unei bolte gotice: o parte a peretelui se curbează până în partea de sus și din partea cealaltă vine un alt zid. Acela este zidul Legii celei Noi”.

„Dar dacă aceste două ziduri care se înalță pentru a acoperi un spațiu nu au piatra cea din capul unghiului – atât în arhitectura gotică, cât și în arcul în plin cintru inventat în arhitectura romană, la care facem referire ca să înțelegem ce înseamnă aceste cuvinte – aceste două arce nu se pot uni și nu pot rezista forței gravitației și se vor prăbuși”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

„Iată, Hristos este Cel Care ține cele două testamente care împreună alcătuiesc Legea lui Dumnezeu”, a adăugat Preasfinția Sa.

Boltă în ogivă în Sala Gotică de la „Mănăstirea Sfinții Trei Ierahi” din Iași. ©Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Acesta este motivul pentru care în bisericile ortodoxe, cheia de boltă sau cupolă e marcată prin prezența icoanei lui Iisus Pantocrator, cea mai importantă icoană a spațiului și, de asemenea, cel mai sus plasată.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente