PS Ieronim: Și prin jerfa eroilor de la 1989 există Altarul nostru Național prim

La slujba de pomenire a eroilor din 1989 oficiată marți în Catedrala Patriarhală, PS Ieronim Sinaitul a subliniat că și lor li se datorează existența Catedralei Naționale.

”Un gând de recunoștință

„După biruința pe care au marcat‑o înaintașii noștri la anul 1877, s‑a născut un gând de recunoștință pentru toți cei care de‑a lungul veacurilor și‑au dat viața pentru aceste idealuri: pentru ca poporul nostru să fie cu demnitate între celelalte popoare ale lumii, să aibă orizont și toate darurile pe care Dumnezeu le‑a așezat în pământul acesta să‑și găsească rostul lor întru a dărui bunăstare și viață binecuvântată poporului nostru”.

„Acest gând de recunoștință, acest ideal s-a concretizat prin năzuința de a ridica întru pomenirea tuturor eroilor neamului o catedrală care să fie catedrala principală din București. Mai existau biserici mici, și poate unele mai mari, dar o catedrală – în adevăratul sens al cuvântului – ca dimensiuni și frumusețe arhitecturală, ca îmbinare a tradițiilor noastre românești nu exista”, a evocat Episcopul vicar patriarhal.

„Acest lucru a fost hotărât și, iată, prin darul lui Dumnezeu și prin jertfa eroilor de la 1989, ajunge să fie aproape de împlinire, ceea ce este un lucru binecuvântat pentru poporul nostru”.

„Acela este Altarul nostru bisericesc prim, Altarul Național prim”, a continuat Preasfinția Sa amintind că acolo, în piciorul Sfintei Mese, sunt așezate „numele eroilor cunoscuți din toate timpurile și din toate locurile și, desigur, ale celor din 1989, spre veșnica lor pomenire”.

PS Ieronim a subliniat că acest altar „nu este vreo ambiție extravagantă a cuiva, ci este un gând de recunoștință a înaintașilor noștri”.

Gândul de recunoștință a fost „confirmat în Parlamentul României de atunci, consfințit de Regele Carol al României și transmis generațiilor viitoare ca un testament și este o datorie să-l împlinim”.

El a explicat că această realizare este un mod de a cinsti pe cei care s-au jertfit de-a lungul veacurilor, dar mai ales pe cei care și-au dat jertfa acum 31 de ani, „martirii căzuți pentru libertatea și demnitatea poporului român la acele complexe evenimente din 1989 care au schimbat cursul istoriei noastre”.

”Să nu uităm năzuințele lor

„Sperăm ca năzuințele lor, idealurile care i‑au făcut să-și învingă teama, să meargă cu curaj în fața pericolului morții – acele idealuri să nu fie uitate și, de la mic la mare, de la cei care ocupă demnitățile cele mai de frunte și până la umilul om de la țară, toți să avem în vedere aceste idealuri care au devenit pentru noi sacre. Trebuie să dorim ca libertatea noastră să fie împletită cu demnitatea care ne așază pe locul pe care îl merităm în rândul celorlalte popoare ale lumii”, a încheiat Preasfinția Sa.

Vezi și: PS Ieronim: Ne rugăm ca libertatea pentru care s-au jertfit oameni tineri să aducă roade bune

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica & @BasilicaPhotos!

Comentarii Facebook


Știri recente