PS Damaschin Dorneanul: Începutul cunoașterii de sine este să ne vedem minusurile

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat în Duminica Vameșului și a Fariseului Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Mirăuți din Suceava. În cuvântul de învățătură, le-a vorbit oamenilor despre importanța pocăinței și a curățirii sufletului, subliniind că începutul cunoașterii de sine este recunoașterea propriilor defecte.

Preasfințitul Părinte Damaschin a explicat înțelesul duhovnicesc al pildei Vameșului și Fariseului, folosind cântarea „Ușile pocăinței” din Triod, care îndeamnă la trezirea sufletului și a conștiinței. A subliniat contrastul între cei doi rugători: fariseul, care se consideră superior și nu recunoaște darurile divine, și vameșul, care, conștient de păcatele sale, se roagă smerit, fără îndrăzneală.

Episcopul a semnalat că trăirea în mândrie poate duce la îndepărtarea de harul divin și că adevărata pocăință presupune recunoașterea micimii și nevoii de Dumnezeu, așa cum a demonstrat vameșul prin atitudinea sa umilă:

„Spun Părinții Bisericii că atunci când omul trăiește în această închipuire de sine, când are o părere foarte bună despre el însuși, când nu lucrează la el însuși să-și vadă și minusurile, atunci Dumnezeu din dragoste față de noi ne lasă. E vai și amar de noi când Dumnezeu ne lasă la mintea noastră”, a adăugat Preasfințitul Părinte Damaschin.

Să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, nu înaintea oamenilor

Potrivit PS Damaschin, pentru a fi roditoare, rugăciunea trebuie să fie însoțită de conștiința neputințelor noastre înaintea lui Dumnezeu, apelând la mila și iertarea divină, nu la dreptatea Lui.

„Să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, nu înaintea oamenilor. Când venim înaintea lui Dumnezeu să ne smerim, să fim conștienți de neputințele noastre, să fim conștienți că nu avem niciun drept înaintea lui Dumnezeu”, a transmis Preasfințitul Părinte Damaschin.

„Și dacă atunci ai această conștiință că, de fapt, vin înaintea Ta, Doamne, ca ultimul om, atunci spui ca vameșul; altceva nu mai ai ce să spui: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul». Asta cerem de la Dumnezeu. Mila Lui. Iertarea Lui. Apelăm la bunăvoința Lui, la dragostea Lui. Nu la dreptatea Lui”.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin l-a hirotonit diacon pe medicul Andrei Buzut pe seama Mănăstirii Mirăuți.

La final, Arhimandritul Haralambie Țanef a mulțumit ierarhului și celor prezenți, iar Preasfințitul Damaschin a transmis binecuvântările Arhiepiscopului Calinic.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Știri recente