PS Benedict le transmite tinerilor un mesaj de ziua lor, în nota întâlnirii cu cei bătrâni și cu bătrânețea

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, transmite un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a tineretului.

Ierarhul, unul dintre cei mai tineri din Sfântul Sinod, se adresează tinerilor în nota întâlnirii cu cei bătrâni și cu bătrânețea. PS Benedict își începe mesajul cu un citat din Părintele Arsenie Papacioc – „Dacă tinerețea ar ști și dacă bătrânețea ar putea” – și îl încheie folosind remarca Patriarhului Daniel: „La mulți ani, tinerilor de diferite vârste!”.

Textul integral:


„Dacă tinerețea ar ști și dacă bătrânețea ar putea”

Către tineri, de ziua lor

Cunoscută această sentință ca aparținând Părintelui Arsenie Papacioc, ea exprimă, pe de-o parte, entuziasmul tinereții, însă fără experiența necesară unei bune așezări ce vine deodată cu timpul, iar pe de altă parte, bătrânețea, cu experiența anilor, însă lipsită de vivacitatea și resursele necesare pentru a mai împlini proiecte, lucrări sau acțiuni mari. Într-un fel, acest cuvânt îl arată pe om în două posibile ipostaze extreme și incomplete, iar nota dominantă pare a fi una pesimistă.

Astăzi, când sărbătorim ziua națională a tinerilor, voi avansa o interpretare extinsă acestui cuvânt de înțelepciune, dedicat tinerilor, însă în icoana întâlnirii cu cei bătrâni și cu bătrânețea, în contextul anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Așadar, tinerețea este, de regulă, sinonimă cu entuziasmul, cu proiectele mari, intuiția bogată, și, adăugăm, în general, cu un viitor generos, însă căruia, pare-se, îi lipsește știința necesară, ce vine din experiența de viață, care să-i ofere echilibru, realism și măsură în cele gândite.

Soluția o vedem tot într-o vorbă înțeleaptă cu referire la tineri și tinerețe – „este tânăr, însă umblă pe cărări bătrâne”, adică, chiar și fără multă experiență, un tânăr se folosește de cei cu experiență și de cele învățate de la aceștia pentru a-și canaliza bine resursele personale, într-o punere în lucrare a proiectului său de viață, de-a lungul unei întâlniri fericite între generații cu specificul lor.

În ce-i privește pe vârstnici, o să cităm o expresie extrem de inspirată a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe care o folosește frecvent vorbind despre generații, „tineri de diferite vârste”, sugerând că vârsta psihologică poate fi diferită de cea biologică. Un tânăr suferind de „sindromul oboselii” poate să nu fie cu adevărat tânăr prin viziunea și lifestyle-ul său cotidian. Dar și un bătrân, prin atitudinea lui deschisă, flexibilă și binevoitoare, poate să își infirme vârsta, oferindu-și resursele în construirea unei comunități armonioase, de vârste, de calități, de proiecte diferite, însă toate aduse la un numitor comun, în ceea ce se numește colaborare.

Așadar, de ziua națională a tinerilor, pledoaria mea merge înspre „tinerii cu vârsta”, în primul rând, în a-i îndemna să fie entuziaști, bucuroși și plini de speranță, la care să adauge experiența celor mai mari decât ei, dar și înspre cei mai vârstnici, „tineri cu atitudinea”, în a-i încuraja să se arate voioși, entuziaști și vivace, împrumutând aceste calități de la cei mai mici decât ei, într-o întâlnire fericită între generații, atât de necesară în Biserică, dar și în societatea actuală.

La mulți ani, tinerilor de diferite vârste!

Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul


Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa

Comentarii Facebook


Știri recente