PS Benedict, despre istoricul şi valoarea bisericilor de lemn: De ce se numeau în vechime „biserici pe roți”

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a oficiat marţi la biserica de lemn, monument istoric, de la Nicula prima Sfântă Liturghie din postul Adormirii Maicii Domnului.

În cuvântul său, PS Benedict Bistrițeanul a pus în lumină bisericile de lemn şi a explicat motivul pentru care în vechime erau numite „biserici pe roți”.

„Care era lucrarea frumoasă a lui Dumnezeu cu bisericuțele de lemn? Pe de o parte, știm că noi, în trecut, nu aveam voie să ne facem biserici de zid și biserici mari. De aceea, avem foarte multe biserici de lemn. Dar Dumnezeu întoarce toate înspre bine”.

„O bisericuță ca și aceasta (de la Nicula) se și numea în vechime biserică pe roți. De ce biserică pe roți? Pentru că, vedeți cât este de micuță, fiecare bârnă era numerotată și, când veneau străinii și cei necredincioși asupra poporului, primul lucru pe care strămoșii noștri îl făceau nu era să-și ia bunurile, ci să-și demonteze biserica, să o pună în car și, acolo unde fugeau, în munți, să-și ducă biserica”.

„Inclusiv această biserică a avut o istorie mișcătoare, a fost în mai multe locuri până când a venit aici, la Mănăstirea Nicula. Dar care este ideea pe care mi-o descoperă o biserică pe roți? De fapt, ne arată că viața noastră se desfășoară sub chipul unui pelerinaj. Întreaga biserică este mișcătoare, ne arată pe noi în mișcare către Împărăția lui Dumnezeu”, a afirmat Părintele Episcop.

Preasfinţia Sa a subliniat că prin Sfânta Liturghie oficiată în prima zi de post, a început, în mod simbolic, pelerinajul de la Mănăstirea Nicula.

Postul Adormirii Maicii Domnului este singura perioadă din timpul anului bisericesc când se slujeşte în biserica de lemn, monument istoric, de la Nicula.

Foto credit: Radio Renaşterea

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente