Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Bistrița (ITO) 2024 s-a încheiat duminică, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În prima parte a zilei, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în prezența celor peste 1.000 de tineri participanți la eveniment și a multor altor credincioși.
I-au fost alături în slujire Părintele Consilier Cornel Coprean, Părintele Inspector Tudor Mudure, Părintele Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, protopopii din eparhie și alți clerici din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Să construim împreună cu Domnul
Părintele episcop vicar a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre semnificația pentru tineri a unor simboluri din evanghelia Vindecării lunaticului: focul (expresie a riscului asumat la tinerețe), apa (simbol al ispitei abandonului și demoralizării), credința (expresie a viitorului adus la timpul prezent), rugăciunea (simbol al prieteniei continue cu Dumnezeu și al dialogului ca formă vitală și fericită de existență) și postul (semn al disciplinei în formarea caracterului de atleți ai lui Hristos).
Ierarhul a subliniat și importanța pentru tineri a unui duhovnic și a unui anturaj plăcut lui Dumnezeu.
„Când e vorba de tinerețe, suntem într-o vreme în care lucrurile nu sunt clare, dar stăm aproape de Hristos, ne străduim să ne exersăm în lucrarea credinței încercând un plan pentru viața noastră, pe care să-l construim împreună cu Domnul în rugăciune, făcându-L colaborator în fiecare moment”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
La final, Preasfinția Sa l-a felicitat pe Părintele Inspector Tudor Mudure pentru organizarea evenimentului și pentru apropiata zi de naștere.
Un ministru s-a alăturat tinerilor
În a doua parte a zilei, la Sala Polivalentă din Bistrița, a avut loc festivitatea de încheiere a manifestării, la care Bogdan Ivan Gruia, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit despre misiunea specială a fiecărui tânăr în lume.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat mai multe plachete organizatorilor, sponsorilor, oficialilor și tuturor celor implicați, precum și diplome de participare pentru fiecare grup participant.
Ceremonia s-a încheiat cu un concert vocal acompaniat de chitară, în interpretarea tinerilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, coordonați de părintele Ioan Clapa. La final, tinerii au intonat imnul ITO Bistrița 2024.
Sâmbătă seară, la Bistrița, a avut loc Procesiunea Bucuriei. Tinerii au parcurs traseul între Biserica „Sfânta Ana” BIG și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, cântând pricesne și cântece patriotice și purtând icoane și Drapelul Național.
Au mai participat oficialități locale, județene și centrale, printre care: Bogdan Ivan Gruia, Ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, Teofil Cioarbă, prefectul județului Bistrița-Năsăud, și primarul ales al Bistriței, Gabriel Lazany.
Actuala Întâlnire a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Bistrița s-a desfășurat după o pauză de șapte ani, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa