PS Andrei la Mănăstirea Toplița: Haina de nuntă reprezintă viața curată și fapta bună

„Haina de nuntă reprezintă viața curată și fapta bună pentru că acestea sunt haine de îmbrăcăminte în Hristos”, a spus Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, duminică, la Mănăstirea Toplița.

Preasfințitul Părinte Andrei a explicat simbolistica Pildei nunții fiului de împărat din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie.

„Sfinții Părinții au tălmăcit acest verset al hainei de nuntă și spun că haina de nuntă simbolizează virtutea, viața și faptele bune cu care ne îmbrăcăm”.

În explicarea Evangheliei Sfântului Apostol Matei, Sfântul Ioan Gură de Aur precizează că „nu avem nevoie de hainele acestea țesute din aur, care ne împodobesc trupul, ci de hainele acelea care ne împodobesc sufletul”.

Preasfinția Sa a subliniat că „la praznicele împărătești și în special la slujba Sfântului Botez, când se botează un copil sau un adult, în loc de ‹Sfinte Dumnezeule› se cântă ‹Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat›, de aceea la intrare, cei care nu au haină de nuntă în Împărăția Cerurilor, Mântuitorul Iisus Hristos le va spune: ‹Duceți-vă de la Mine că nu vă cunosc pe voi›”.

„Sfântul Apostol Matei încheie evanghelia de astăzi cu versetul ‹Mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși›. Cei care s-au îmbrăcat în moartea și învierea Fiului lui Dumnezeu, s-au îmbrăcat în botezul pocăinței pentru că și-au schimbat atitudinea, au îmbrăcat haina creștinătății, au îmbrăcat haina lui Hristos”.

„Tema chemării lui Hristos la nuntă este comuniunea cu El, dătătoare de nădejde în ajutorul Lui. Să ne îmbrăcăm cu haina virtuților, ca să se slăvească numele lui Dumnezeu în faptele noastre”, a îndemnat Episcopul Covasnei și Harghitei la finalul predicii.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghite  / Arhid. Alexandru Moroianu

Comentarii Facebook


Știri recente