Protoieria Onești face rai dintr-o clădire pe care nu o voia nimeni: capelă, cantină și centru social

De patru ani, Protopopiatul Onești funcționează în fostul Cămin de copii din localitate. Clădirea a fost renovată total și este în curs de transformare în centru social multifuncțional.

„Acest loc era practic devastat. Ca să vă dați seama, un copac creștea dinăuntru și ieșea undeva pe acoperiș. Am preluat acest spațiu și ne-am gândit să-l reamenajăm”, a povestit Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu (foto sus, centru) pentru o televiziune locală.

Prima care a început să funcționeze în sediul protopopiatului a fost cantina socială prin care se desfășoară proiectul local „Masa Bucuriei”. Săptămâna trecută, chiar Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a distribuit o parte din porțiile zilei de 25 septembrie.

Pe lângă cele 100 de porții zilnice oferite între orele 13:00 și 16:00, cantina mai sprijină, cu alimente neperisabile și hrană caldă, copiii și tinerii din centrele rezidențiale din Onești și Tg. Ocna.

25 septembrie 2021: Arhiepiscopul Romanului și Bacăului distribuit pachete cu hrană caldă pregătite la cantina socială care funcționează la parterul protoieriei. Foto: Facebook / Protoieria Onești

Pentru că nimic nu se poate face în Biserică fără liturghie, în clădire a fost amenajată Capela „Sf. Ioan Teologul”, care a fost sfințită de Părintele Arhiepiscop Ioachim. Capela oferă posibilitatea de a organiza parastase pentru cei mutați la Domnul.

„La slujba parastasului pregătim tot ce este necesar, inclusiv colac, vin, colivă, lumânări, candele, tămâie. Îi primim pe toți cei care doresc să facă pomeniri pentru cei adormiți, iar darurile oferite se folosesc pentru pregătirea Mesei Bucuriei și achitarea facturilor la gaz si energie”, explică părintele protopop.

Pomelnicele pentru vii și adormiți de la Masa Bucuriei se pomenesc la Sfânta Liturghie oficiată zilnic de la ora 06:00 dimineața în capela protopopiatului.

Proiectele protoieriei se susțin prin donațiile de la credincioși – unii cu dare de mână, cum ar fi directorii unor firme locale, alții nu foarte avuți.

Capela de la sediul protoieriei a fost târnosită în 25 septembrie de Părintele Arhiepiscop Ioachim. Foto: Facebook / Protoieria Onești

De curând, doi soți pensionari din Bacău au venit la sediul protopopiatului cu o donație de 2.000 de lei și i-au spus părintelui protopop:

„Am citit ce ați afirmat în ziarul local, că săracii ajută alți săraci prin Masa Bucuriei și ne-am hotărât să ajutăm și noi cu ce putem.”

La sediul Protoieriei Onești mai există o sală multifuncțională pentru activități cultural-educative, o bibliotecă, un spațiu pentru repetițiile Grupului psaltic Filomenos al protoieriei și cabinete sociale.

Clădirea este una generoasă, iar Protopopul Ioan Bârgăoanu își dorește să mai înființeze un cabinet social de medicină dentară și chiar unul de triere urgențe. Bolnavii fără posibilități materiale ar putea fi diagnosticați rapid și, la nevoie, transportați la spitalele de resort cu ambulanța protopopiatului.

Fostul cămin de copii abandonați din anii 1980 este acum prilej de bucurie pentru copiii din parohii și din alte instituții care desfășoară activități educaționale. Foto: Facebook / Protoieria Onești

 

Protoieria Onești mai desfășoară Proiectul Casa Bucuriei, pentru familiile fără posibilități care se confruntă cu urgențe locative. Prima casă a fost dată în folosință luna trecută.

Donează

Asociația Patmos Onești
CIF: 40031863
Cont: RO95RNCB0030161762300001
Banca: BCR FILIALA ONEȘTI

Comentarii Facebook


Știri recente