Promoția ‘93 a Facultății de Teologie din București s-a revăzut după 30 de ani. Doi ierarhi, printre absolvenți

Promoția 1989-1993 a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București (FTOUB) s-a revăzut marți în Capitală, în cadrul unui eveniment aniversar organizat la 3 decenii de la absolvire. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, se numără printre absolvenții acestei promoții.

Cei doi ierarhi au slujit în Paraclisul Universitar „Sfânta Ecaterina” alături de foștii colegi, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile și pomenindu-i pe cei trecuți la Domnul.

La finalul slujbei, PS Nicodim a vorbit despre sublimul preoției: „Poate la tinerețe nu am cunoscut mai profund preoția. Am reușit fiecare să o înțelegem ca misiune, nu ca meserie. Preoția este sublimă. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea aceasta pentru două lucruri. Preotul, oricât de tânăr ar fi, în urma hirotoniei, poate oficia două lucruri pe care ceilalți oameni nu pot: prefacerea darurilor de pâine și vin în Trupul și Sângele Domnului, precum și legarea și dezlegarea păcatelor”.

Evenimentul a continuat în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman” prin cursul festiv, moderat de lect. dr. Laurențiu Tănase.

Primul vorbitor a fost PS Timotei Prahoveanul, care a transmis binecuvântarea și felicitările Patriarhului Daniel. Totodată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor și-a amintit de anii studenției, când Patriarhul Teoctist aprobase un număr foarte mare de locuri pentru monahi și monahii:

„Probabil a fost promoția cu cei mai mulți monahi, aproape 30 la număr. Toți aceștia am avut binecuvântarea Patriarhului și intervenția lui specială pentru înscriere. Am început anul I cu aproximativ 90 de studenți. Îndată după evenimentele din 1989, încă 200 și mai bine de candidați care nu se încadraseră în numărul de locuri aprobat s-au putut înscrie. Astfel, la începutul anului I erau înscriși puțin peste 300 de studenți. Și din acest punct de vedere a fost un număr nemaiîntâlnit de studenți din istoria ultimilor 50 de ani ai acestei școli superioare de teologie”, a spus PS Timotei.

Reintegrarea FTOUB în cadrul Universității a fost un eveniment istoric

Prof. Emil Constantinescu a fost invitatul special al evenimentului. Fostul președinte era la începutul anilor 1990 rector al Universității din București, iar în timpul mandatului său Facultatea de Teologie a fost reintegrată în cadrul universității bucureștene.

Emil Constantinescu a spus că „reintegrarea Facultății de Teologie în cadrul Universității din București a fost un eveniment istoric cu consecințe profunde asupra dezvoltării nu numai spirituale, dar și asupra dezvoltării României în toate domeniile, dar mai ales la recon­strucția morală după anii de dictatură comunistă”.

„Decizia reintegrării Facultății de Teologie în cadrul Universității a fost istorică pentru că Teologia, spre deosebire de alte științe, are un spațiu infinit și neîngrădit. Or, revenirea Facultății de Teologie nu a fost o măsură administrativă. Prin această revenire s-a deschis spațiul academic al dialogului între Teologia Ortodoxă românească și spațiul academic al Teologiilor pe plan european și mondial”.

„Aceasta a fost decisivă și pentru integrarea europeană a României, care s-a făcut, în primul rând, ca un fenomen cultural. Aceasta a fost misiunea pe care am primit-o și Dumnezeu mi-a dat zile pentru a vedea cum ea s-a valorificat”, a spus Excelența Sa potrivit Ziarului Lumina.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente