Proiectul internațional „Hristos în cetate”, la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, se va derula, în urbea Aradului, un program de afirmare a valorilor spirituale, culturale și artistice ale Bisericii Ortodoxe, intitulat „Hristos în cetate”. Programul „Hristos în cetate”, închinat, în general, Anului omagial și comemorativ în Patriarhia Ortodoxă Română, face parte din Parteneriatul de colaborare dintre Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Arhiepiscopia Aradului, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar-administrativ, coordonator al proiectului.

Această manifestare de suflet, ce se desfășoară pe cuprinsul întregului an calendaristic, va cuprinde un șir bogat de activități programate. Astfel, în 12. 03 2015, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, ora 19, un prim invitat, care va susține o conferință publică, va fi Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Sfântul Ierarh Andrei Șaguna din Sibiu, personalitate de excepție a școlii biblice românești și păstor de suflete venerabil. Părintele Profesor Vasile Mihoc va susține conferința cu tema „Hristos-contemporanul nostru”.

În Hristos, venit să recapituleze ansamblul creaţiei universale, iubirea lui Dumnezeu îi cheamă pe toţi oamenii să împărtăşească condiţia de fii ai Tatălui. Dumnezeu, Acel cu totul Altcineva, se manifestă în Iisus, care devine cu totul al nostru: Cuvântul Tatălui veşnic, asumând firea umană, s-a făcut asemenea nouă. Deci, credinţa are puterea de a atinge inima oricărei culturi, pentru a o purifica, a o face rodnică, a o îmbogăţi şi a-i da modul de a se exprima în măsura fără de măsură a iubirii lui Hristos.

Persoana divino-umană a lui Hristos a fost o temă dominantă de-a lungul întregii istorii a creştinătăţii, atât apusene, cât şi răsăritene. Acest lucru este uşor de înţeles, dat fiind faptul că Persoana lui Hristos este punctul central şi scopul final al vieţii creştine. Viaţa eclezială este atât de inextricabil ţesută în jurul lui Hristos, încât viziunea noastră despre Persoana Sa, conţine, în ea însăşi, viziunea noastră despre Biserică. În întregul Nou Testament şi în întreaga tradiţie patristică se subliniază inseparabilitatea Persoanei lui Hristos, Logosul Întrupat, de Biserică. Sf. Grigorie de Nyssa atrage în mod special atenţia asupra acestui fapt (Viața lui Moise PG 44, 285 A). Viaţa eclezială este cu nimic mai prejos şi nu poate fi nimic mai mult decât o comuniune unică şi dăinuitoare cu Hristos, Iubirea răstignită.

Comentarii Facebook


Știri recente