Proiectul „Alege școala” la Centrul Educațional Inovativ Marghita

În cadrul Parohiei Marghita I, Protopopiatul Marghita, Episcopia Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, funcționează unul din cele 53 de Centre Educaționale Inovative, în care se implementează Proiectul „Alege școala”, derulat la nivelul Patriarhiei Române în parteneriat cu Fundația Wold Vision România, în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest.

În cadrul centrului, coordonat de către Părintele Constantin-Petru Filip, parohul Parohiei Marghita I și Dl. Prof. Dr. Nicolae Sărac de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita – școală parteneră în prezentul proiect – sunt înscriși 27 de elevi cu risc de abandon școlar care participă la catehezele și activitățile desfășurate potrivit unui toolkit educațional, structurat pe șapte module și întocmit de către specialiști din Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. Copiii înscriși, dar și părinții sau tutorii acestora – unde este cazul – sunt antrenați în activități cu caracter nonformal care au drept scop sporirea preocupării copiilor față de actul educațional, dar și conștientizarea de către aceștia a faptului că învățătura creștină și educația se potențează reciproc.

După cum aflăm de la Pr. Simion Goga, teme regăsite în catehezele și activitățile desfășurate până în prezent, precum: Dumnezeu Creatorul, Măsurile iubirii, Dumnezeiasca și omeneasca purtare de grijă, Păcatul și urmările lui, Nașterea Domnului, Nașterea unei noi speranțe, Botezul Domnului – Înnoirea vieții, Sfinții Trei Ierarhi pilde pentru cei ce învață, De ce învățăm?!, Rostul muncii, Despre grupurile sociale, etc., alături de cele ce vor urma, sunt menite să-i pună pe elevi în contact cu valorile și realitățile spirituale ori sociale pe care Biserica le mărturisește, ajutându-i astfel pe aceștia să dobândească o altă perspectivă și deschidere asupra lumii în care trăiesc, ceea ce-i face mai bogați sufletește, capabili la rândul lor să ofere dragoste și ajutor semenilor și să prețuiască cum se cuvine lumea în care trăiesc.

Comentarii Facebook


Știri recente