Proiectul „Alege Şcoala“ în Protopopiatul Beiuş

În Protopopiatul Ortodox Român Beiuş se desfăşoară, în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015, proiectul „Alege Şcoala! în regiunile de dezvoltare Vest-Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest“ prin Centrul Educaţional-Inovativ Beiuş, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul „Alege Şcoala! în regiunile de dezvoltare Vest-Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest“ este derulat de Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, iar Centrul Educativ-Inovativ Beiuş este coordonat de părintele Ciprian-Marius Pordea, paroh la Parohia Feneriş.

Beneficiarii acestui proiect sunt 25 de copii de la şcolile din municipiul Beiuş, selectaţi după criterii sociale. Obiectivul principal al proiectului este combaterea abandonului şcolar şi apropierea copiilor de şcoală prin Biserică, dar şi conştientizarea părinţilor de importanţa actului educativ în viaţa copiilor lor. Copiii înscrişi în proiect beneficiază de activităţi educaţionale şi ore de cateheză ce se desfăşoară, săptămânal, în sala de şedinţe a Protopopiatului Beiuş, conform unui program ce conţine şapte module.

Activităţile şi catehezele sunt atent pregătite şi susţinute de părintele Ciprian-Marius Pordea şi de Cristian-Remus Ţoţa, profesor de religie la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan“ din Beiuş.

În cadrul orelor de cateheză au fost prezentate teme care vizau apartenenţa ca fii ai Bisericii strămoşeşti, importanţa participării la Sfânta Liturghie ca izvor duhovnicesc şi călăuză în viaţă, sfinţii ca modele pentru tineri, cunoaşterea şi preţuirea Sfintei Scripturi.

La cererea copiilor, preotul responsabil cu activităţile centrului a desfăşurat, în luna noiembrie 2014, o activitate interactivă constând în explicarea Sfintei Proscomidii. Prin această activitate s-a încercat apropierea copiilor de Sfânta Liturghie şi de semnificaţiile reale ale acesteia. Activităţile anului 2014 au fost încununate de vizita făcută de copii la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din Băiţa, judeţul Bihor.

În ianuarie 2015, activitatea centrului a continuat cu susţinerea a trei cateheze care au urmărit cultivarea interesului faţă de lectura Sfintei Scripturi, faţă de vieţile sfinţilor şi faţă de valorile Ortodoxiei.

Coordonatorii proiectului din Centrul Educaţional-Inovativ Beiuş îşi propun îmbinarea cât mai eficientă a activităţilor teoretice cu cele practice, pentru atingerea obiectivelor proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente