Proiect transfrontalier derulat de Asociatia Vasiliada: Opoziţie comunitară împotriva evenimentelor dezastruoase

Centru social de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian” al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit joi, 17 noiembrie 2016, întrunirea intitulată: Vizită la faţa locului pentru mediatizarea proiectului Opoziţie comunitară împotriva evenimentelor dezastruoase”, cod 15.3.1., informează Pr. Gheorghe Cioiu şi Gabriela Firu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei. Proiectul este implementat de către Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei, în calitate de partener lider, împreună cu Asociaţia Free Youth Centre (FYC), districtul Vidin, Crucea Roșie din Sofia, Bulgaria și Crucea Roșie din Dolj, România.

Evenimentul a fost organizat de Secretariatul Comun al „Programului de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria”, entitate din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, pentru graniţa România – Bulgaria. Au fost prezenţi: Nicoleta Mincu, directorul executiv al Biroului Regional Călăraşi, Bogdan Muşat, şeful Secretariatului Comun, Maria Vintilă, director Crucea Roşie filiala Dolj şi preotul Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

Proiectul derulat de Asociaţia Vasiliada este parte a Programului de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria şi are ca scop pregătirea comunităţilor  din sudul judeţului Dolj pentru a fi capabile să intervină eficient în cazul unor dezastre.

Proiectul este implementat în perioada februarie 2016 – februarie 2018. În cadrul proiectului, sute de voluntari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor fi instruiţi să poată acorda primul ajutor şi să intervină eficient în cazul unor calamităţi naturale.

Pregătirea are în vedere situaţii de urgenţă generate de inundaţii, cutremure, incendii şi alte calamităţi naturale. Ne concentrăm asupra a zece comunităţi rurale situate în lunca Dunării, precum şi a zece comunităţi din regiunile de graniţă ale Bulgariei, respectiv din regiunile Vidin şi Montana. Împreună cu partenerii noştri, Crucea Roşie Dolj, Crucea Roşie Sofia şi Asociaţia Free Youth Centre, vom organiza cursuri atât pentru structurile de voluntari ce vor acţiona pe lângă autorităţile locale, cât şi pentru alte persoane din cadrul comunităţilor, cum ar fi responsabilii cu asistenţa socială şi psihologii. Pregătind acest proiect ne-am amintit de intervenţiile pe care Asociaţia Vasiliada şi alte ONG –uri le-au avut în cazul inundaţiilor ce au afectat această zonă în anul 2007 şi am realizat cât de bine ar fi fost dacă, pe lângă ajutorul nostru, şi oamenii pe care îi asistam atunci ar fi fost pregătiţi să reacţioneze corect şi eficient la situaţia în care se aflau. Şi exact acest lucru dorim să facem prin intermediul acestui proiect: să îi pregătim pe oameni pentru a şti cum să reacţioneze în cazuri de urgenţă, a precizat, în intervenţia sa, părintele Adrian Stănulică.

Se estimează ca la finalul proiectului, peste 450 de persoane din zonele de graniţă ale României şi Bulgariei să fie pregătite pentru a acorda primul ajutor în caz de urgenţă. De asemenea, echipamentele şi materialele folosite la cursuri (veste de salvare, pompe de stins incendii, staţii radio etc.) vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a le folosi în caz de nevoie.

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente