Proiect catehetic în Episcopia Sălajului

Proiectul catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor“, aflat la cea de-a treia ediţie în Episcopia Sălajului, s-a derulat în lunile martie-aprilie, sub coordonarea pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi a pr. prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor“ a avut ca scop sensibilizarea copiilor în ceea ce priveşte păstrarea valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului a fost intensificarea relaţiilor dintre şcoală şi biserică, a spus pr. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului.

Parteneri ai proiectului au fost: parohiile de pe raza Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Tămaşa cu filia Petrindu, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Ruginoasa, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de Mijloc şi Fildu de Sus, precum şi şcolile: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu“ Hida, Şcoala Gimnazială Dragu, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc şi Centrul Social Multifuncţional din Hida.

În cadrul proiectului s-au desfăşurat mai multe activităţi. Astfel, pe parcursul Postului Mare, fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală, cu participarea copiilor, abordând teme precum „Importanţa Spovedaniei“, „Rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului“, „Să cântăm Domnului“, „Desene cu scene religioase specifice Praznicului Paştilor“, împreună cu profesorul de religie şi cu alte cadre didactice, a spus pr. Călin Mateiu.

Încununarea activităţilor din cadrul proiectului

Ultima şi cea mai importantă activitate din cadrul proiectul „Lumina lui Hristos luminează tuturor“ a avut loc în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Petrindu, filie la Parohia Tămaşa, unde este paroh Ioan Văran, care a fost anul acesta gazda proiectului. La această activitate au participat în jur de 120 de copii din parohiile de pe Valea Almaşului, iar prezentarea grupurilor a fost făcută de pr. Călin Mateiu.

Astfel, după slujba Vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri ai proiectului, a urmat un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi o expoziţie de lucrări practice efectuate de copiii participanţi la activitate.

„Ca de fiecare dată, cu aceeaşi generozitate şi mărinimie, preacuviosul părinte stareţ al Mănăstirii Strâmba, arhim. Grichentie Oţelea, a oferit cadourile pentru cei 120 de copii precum şi pentru toţi copiii prezenţi în biserica din Petrindu“, a spus pr. Călin Mateiu, care a adăugat că tradiţionalul concurs de ciocnit ouă s-a ţinut şi de această dată în cadrul proiectului, câştigători fiind copii din parohiile Tămaşa, Fildu de Sus şi Petrindu.

Părintele Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a adresat cuvinte de apreciere cu privire la reuşita activităţilor din proiect, iar în final a oferit, din partea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, diplome de merit şi de participare partenerilor din proiect. „Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare, de la un an la altul, în care copiilor şi nouă, celor mai mari, deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos, stâlp şi temelie a adevărului“, a mai spus pr. Călin Mateiu.

Comentarii Facebook


Știri recente