Procesiune cu moaștele Sfântului Ioanichie cel Nou

Biserica Ortodoxă cinstește vineri, 26 iulie, pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, ale cărui sfinte moaște se află spre închinare la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel, județul Argeș. Cu acest prilej, vor fi organizate o procesiune pe străzile orașului și un concurs de cros dedicat copiilor, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioși din orașul Câmpulung Muscel și nu numai sunt invitați să participe la sărbătoarea Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, care va începe de joi, 25 iulie, ora 10:00, când vor fi aduse moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și vor fi așezate spre închinare în biserica Mănăstirii Negru Vodă, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. În aceeași zi, de la ora 18:00, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, împreună cu moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, vor fi purtate în procesiune de la biserica Mănăstirii Negru Vodă până în Piața Primăriei, unde vor fi săvârșite acatistele celor doi sfinți, iar apoi vor fi citite Tomosul de canonizare al Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou și Hotărârea chiriarhală ca sfintele moaște să rămână spre cinstire în biserica Mănăstirii Negru Vodă.

Programul liturgic va continua de la ora 20:00, cu Vecernia și Utrenia, săvârșite în agheasmatarul mănăstirii. A doua zi, vineri, 26 iulie, de la ora 7:00, vor fi oficiate Agheasma mică, Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel și Sfânta Liturghie.

Cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului credincioșilor musceleni, se organizează joi, 25 iulie, între orele 12:00 și 14:00, crosul pentru copii „Campionii bucuriei”, pe traseul dintre Piața Primăriei Câmpulung-Muscel și Mănăstirea Negru Vodă. Premierea se va oficia la agheasmatarul mănăstirii.

Moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel au fost aduse în orașul Câmpulung Muscel din luna ianuarie a acestui an de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, situată în apropierea peșterii de pe Valea Chiliilor, unde cuviosul a pustnicit 30 de ani în primele decenii ale veacului al XVII-lea. Mult timp, sfintele sale moaște au rămas în peșteră neștiute de oameni, fiind totuși bine păstrate datorită unei pânze țesute ca un epitaf de un păianjen. Moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea Negru Vodă, s-a coborât cu o frânghie în peșteră și a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene și frumos mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor. Până în 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetățuia Negru Vodă și de atunci numeroși credincioși merg să se roage Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Comentarii Facebook


Știri recente