Prin Cultură şi Tradiţie spre Duhovnicie

Zonă de intersectare a bogate culturi, ,,Banatul Dunărean” sau ,,de Clisură”, devine an de an gazdă a multe obiceiuri împământenite din străbuni. Astfel la Moldova Nouă s-a serbat, începând cu prima zi după Duminica lăsatului sec pentru Postul Mare, una din tradiţiile acestei zone, numită „Făşancul” sau „Fărşang”, după cum ne-a precizat Diac. Pavel Canea. Este o denumire generică a festivalului măştilor şi costumelor populare, care se desfăşoară asemenea unui spectacol în aer liber şi care are o simbolistică ascunsă: nevoia omului de a deveni mai bun, de a se rupe de păcate prin îmbrăcarea unui nou sine.

Prin bunăvoirea părintelui Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă şi anul acesta, pe lângă tinerii beneficiari ai Centrul Inovativ de Tineret al Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorhe”, au paticipat la manifestările desfăşurate sub forma unei parade a costumelor populare şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Moisi” din localitate.

În prezenţa autorităţilor locale, profesori, părinţi şi bunici, copiii îmbrăcaţi în costume populare au mers într-o procesiune, pornind de la Casa de Cultură, trecând prin faţa Primăriei şi pe lângă Parcul oraşului, iar mai apoi s-au întors pe treptele Casei de cultură, unde serbarea s-a încheiat prin prezentarea unui dans popular.

Desfăşurate cu şapte săptămâni înaintea Sfintelor Paşti, aceste acţiuni s-au întins pe perioada a trei zile, iar la final s-au oferit diplome de participare tuturor coordonatorilor copiilor, iar copiii au primit daruri din partea organizatorilor. Manifestările culturale s-au încheiat prin luări de cuvânt din partea autorităţilor locale, conducerea Casei de cultură şi preoţii coordonatori.

„În urma parteneriatelor multiple încheiate între Centrul nostru de tineret şi autorităţile culturale locale – Şcoli şi Casa de Cultură a oraşului, s-a dorit mereu organizarea de serbări comune cu scop de a valoriza obiceiurile şi tradiţiile locale prin împreună-mergere cu sacralitatea. Aşadar frumuseţea costumelor populare, frumos ornamentate de mâini pricepute, care luminează în soare, devine frumuseţea filocalică care vesteşte ridicarea Soarelui celui Veşnic prin Învierea din morţi din ziua Sfintelor Paşti. Trecerea dinspre lumesc spre duhovnicesc se face prin revenirea la origini, prin dobândirea sensurilor primare şi a înţelesurilor originare ale tradiţiilor populare, care în definitiv izvorăsc din sfera religiosului”, a concluzionat părintele Laurenţiu-Gabriel Panciu, coordonatorul Centrului de tineret „Sf. M. Mc. Gheorhe”.

Comentarii Facebook


Știri recente