Primul protopop de Huedin a suferit moarte martirică. 76 ani s-au scurs de la martiriu

părintelui protopop Aurel Munteanu, primul protopop de Huedin

În 10 septembrie 2016 s-au împlinit 76 de ani de la moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele protopop Aurel Munteanu, informează Radio Renaşterea.

Cu acest prilej, se va oficia la Huedin marți, 13 septembrie 2016, în faţa statuii protopopului martir slujba Parastasului, începând cu ora 9:30, slujbă la care vor lua parte preoţii din protopopiatul Huedin, oficialităţi locale şi credincioşi. În continuare, în sala de şedinţe Protopop Dorel Puşcaş a Protopopiatului Huedin, profesorii de istorie din oraș vor susține diferite prelegeri în memoria protopopului Aurel Munteanu.

Amintirea protopopului Aurel Munteanu a rămas vie în cetatea Huedinului şi în împrejurimi. Prin eforturile vrednicului de pomenire protopopul Dorel Puşcaş s-a zidit un sediu modern al Protopopiatului Huedin, în faţa căruia străjuieşte statuia martirului erou, operă a sculptorilor Cosma şi Păsat. De asemenea, înfiinţată Fundaţia Cultural Filantropică protopop Aurel Munteanu, în cadrul căreia funcţioneză o cantină socială.

Părintele protopop Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882, în satul Merghindeal, de pe Valea Albacului, jud. Sibiu. Profesorul Nicolae Şteiu, în cartea sa intitulată Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului, realizează o radiografie a celui ce a fost Aurel Munteanu, afirmând despre dânsul următoarele: a fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate.

Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Comentarii Facebook


Știri recente