Prima zi aliturgică a Triodului

Asemenea Săptămânii Sfintelor Pătimiri şi Săptămânii Luminate, Săptămâna albă este consemnată în calendarul ortodox cu un nume deosebit, ceea ce denotă importanţa şi specificul liturgic ale acestei perioade de şapte zile în cursul anului bisericesc.

Deși este cea mai importantă slujbă din cult, Sfânta Liturghie nu se oficiază în zilele de miercuri și vineri ale acestei săptămâni, acestea fiind primele zile aliturgice ale perioadei Triodului.

„Săptămâna albă, numită şi a brânzei sau a untului în diferite locuri, ne apropie prin rânduielile liturgice de Postul Mare, mai ales că în zilele de miercuri şi vineri rânduiala liturgică este aceea din Postul Mare. Veşmintele pe care le poartă preoţii sunt cernite. Ziua de miercuri, ca şi cea de vineri sunt zile aliturgice, alături de alte câteva zile din cuprinsul anului bisericesc”, a declarat pentru TRINITAS TV Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Tot în miercurea din Săptămâna albă, se citește, pentru prima dată în perioada aceasta, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

„În această Săptămână albă, în zilele de miercuri şi vineri, la toate Laudele bisericeşti, rostim rugăciunea Sfântului Efrem Sirul care se întâlneşte doar în zilele Postului Mare, de luni până vineri inclusiv. În perioada şederii mele în mănăstire suna în aceste zile din Săptămâna albă, ca şi în toate zilele Postului Mare, un clopot special, care suna altfel decât celelalte, mai puţin melodios şi care ne anunţa de săvârşirea acestor Laude cu specificul lor penitenţial în perioada Sfântului şi Marelui Post”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La Catedrala patriarhală vor fi săvârșite mâine Utrenia, Ceasurile, Vecernia și Obednița, iar după-amiază, Pavecernița Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente