Prima slujire arhierească în satul unde Icoana Maicii Domnului de la Neamț și-a arătat puterea cu 200 de ani în urmă

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Treime” din satul Mănăstirea Neamț, comuna Vânători – Neamț, prima slujire arhierească din istoria localității. Ierarhul a sfințit așezământul social, altarul de vară și Agheasmatarul „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” construite pe locul unei minuni de acum 200 de ani a Icoanei Maicii Domnului de la Neamț.

„Astăzi ne este pusă înainte o minune întâmplată acum 200 de ani pe acest loc și credem în mod deosebit că aici ni se va împărtăși bucuria și puterea pe care au trăit-o atunci cei care au fost întăriți de semnul lui Dumnezeu”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Preasfințitul Părinte Nichifor a povestit momentul din 1822, când icoana se întorcea de undeva „și în acest loc, unde am binecuvântat acum cerdacul, s-a făcut grea și au înțeles părinții mănăstirii că era semn al Maicii Domnului și, în priveghere de toată noaptea și cu rugăciune au adus cinstire Maicii Domnului și au lăudat-o”.

PS Nichifor a sfințit sâmbătă, 20 august 2022, așezământul social, altarul de vară și Agheasmatarul „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” ale Parohiei Mănăstirea Neamț (sat). Foto: Doxologia.ro

„În acest fel au putut duce înapoi icoana în mănăstire, aceasta redevenind ușoară și luminându-se, arătând bucuria Maicii Domnului atunci când se înnoiește credința oamenilor”, a mai spus ierarhul.

Drept răsplată pentru eforturile și implicarea sa, părintele paroh Cristian-Constantin Andron, de la biserica de lemn „Sf. Treime”, construită pe acest loc, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, oferindu-i-se crucea, bederniţa şi brâul roşu.

„O slujire într-o parohie mică, cu puțini credincioși, dar în care preotul mărturisește purtarea de grijă a Maicii Domnului și a celor care i-au fost alături. Vedem o lucrare frumoasă făcută la restaurarea cerdacului, la agheasmatar, la biserica curată și pregătită de slujire, dar mai ales observăm o slujire făcută cu bucurie și entuziasm, cu atenție până la mici detalii”, a spus părintele episcop-vicar.

PS Nichifor a sfințit sâmbătă, 20 august 2022, așezământul social, altarul de vară și Agheasmatarul „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” ale Parohiei Mănăstirea Neamț (sat). Foto: Doxologia.ro

Cei implicați în renovarea și înfrumusețarea ansamblului parohial au primit diplome și distincții eparhiale. Printre aceștia a fost și primarul comunei Vânători Neamț, Maria-Adriana Petrariu, care a primit Crucea „Sf. Ier. Dosoftei”.

„În cei 200 de ani de istorie ai Cerdacului Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul este primul ierarh care săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie aici, drept pentru care îi mulțumim. Liturghie înseamnă etimologic mulțumire, mulțumirea adusă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților, așa cum vedem pe Sfântul Disc”, a spus parohul Cristian-Constantin Andron.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a slujit o panihidă în memoria ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii trecuţi la Domnul.

PS Nichifor a sfințit sâmbătă, 20 august 2022, așezământul social, altarul de vară și Agheasmatarul „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” ale Parohiei Mănăstirea Neamț (sat). Foto: Doxologia.ro

Enoriașii și pelerinii prezenți la sărbătoarea satului Mănăstirea Neamț au putut viziona și expoziția „Maica Domnului în 40 de ipostaze, în viziunea pictorului Gheorghe Răducanu”.

O expoziție de pictură a putut fi vizionată pe tot parcursul slujbelor sâmbătă, 20 august 2022, la „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” din Parohia Mănăstirea Neamț (sat). Foto: Doxologia.ro

Biserica maramureșeană „Sf. Treime” din satul Mănăstirea Neamţ a fost construită pe acest loc în 2002, la împlinirea a 180 de ani de la minunea Icoanei Maicii Domnului Îndrumătoarea, din inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și prin implicarea preotului Cezar Iețcu.

A fost construită lângă Cerdacul Maicii Domnului, ridicat în 1839 de stareţul Neonil Buzilă în apropierea Mănăstirii Neamț, spre pomenirea unei minuni a Maicii Domnului de la Neamț din 28 octombrie 1822. Atunci icoana şi-a luminat faţa în locul respectiv.

În 2018, Parohia „Sf. Treime” din satul Mănăstirea Neamț a primit spre administrare fosta cantină a fabricii locale de cherestea, aflată într-o stare avansată de degradare, împreună cu terenul din proximitate.

PS Nichifor a sfințit sâmbătă, 20 august 2022, așezământul social, altarul de vară și Agheasmatarul „Cerdacul Icoanei Maicii Domnului” ale Parohiei Mănăstirea Neamț (sat) și l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe Părintele Paroh Cristian-Constantin Andron. Foto: Doxologia.ro

Sub supravegherea epitropului Petru Anghelina și coordonarea preotului Cristian-Constantin Andron, parohia a consolidat și recompartimentat acest spațiu, adaptându-l la nevoile parohiei. A fost reamenajată o sală de mese și bucătăria, dar și salon de protocol, birou și bibliotecă. Pe terenul adiacent a fost săpată o fântână și s-a creat un loc de joacă pentru copii.

Lucrările au fost sprijinite financiar de cele 30 de familii din parohie, dar și de alți binefăcători. Un enoriaș care între timp a plecat la Domnul, Neculai Anghelina, a făcut, timp de trei ani, o colectă în acest scop la Zimbrăria „Dragoș-Vodă” din apropiere.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente