Preotul care oferă asistenţă pacienţilor Covid din Suceava: Dacă moare cineva și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?

Constantin Diaconașu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Județean din Suceava, oferă asistenţă religioasă pacienţilor internaţi cu SARS-CoV-2 încă din luna aprilie a anului trecut. Clericul merge inclusiv la ATI, atunci când este chemat, fără să aibă teama că se va îmbolnăvi.  

„Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”, spune părintele care nu consideră că face ceva deosebit. „Îmi fac doar datoria”, a declarat pr. Constantin pentru Monitorul de Suceava.

Părintele este angajat al Spitalului de Urgenţă din Suceava şi slujeşte la biserica din incinta instituţiei medicale. Astfel, conducerea a decis că, la fel ca orice alt angajat, echipat corespunzător și instruit în privința regulilor de protecție, preotul are acces în toate secțiile.

Părintele Constantin a vizitat orice bolnav internat în spital care i-a cerut ajutorul, însă pacienţii Covid au avut prioritate.

„Dacă te sună seara un bolnav care e internat la Ortopedie sau la Interne și nu este în stare foarte gravă, poți să-i mai spui că mergi la el mâine dimineață, dar la bolnavii de Covid m-am dus prompt, imediat, de fiecare dată când am fost solicitat”.

Nu a refuzat nicio solicitare, chiar dacă a venit de la vreun pacient internat la terapie intensivă.

„Când a fost nevoie, am mers și în ATI, fie că a fost zi, fie că a fost la miezul nopții. Mă echipez rapid și am plecat”, precizează părintele.

Echipamentul pe care îl are la dispoziţie diferă în funcţie de secţia pe care se află bolnavul. „Dacă  îmbrac halatul lung „170”, reverenda rămâne pe mine”, a precizat preotul.

„Pun trei rânduri de ciupici, trei măști, trei perechi de mănuși și trei capeline. Când secția nu este de halat 170, iau combinezon. Cu combinezon nu mai pot să îmbrac și reverenda”.

Iar genţile din maşină sunt împărţite pe categorii: „Geantă Covid, geanta non Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi”.

„Au fost zile în care am mers și de șapte, opt ori la bolnavi”.

Nu i-a fost niciodată teamă că îşi va pierde sănătatea. „Dacă mă îmbolnăvesc, mă duc la spital și mă tratez”, a afirmat clericul.

Managerul Spitalului de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, spune că este fiersc ca pacienţii să primească asistenţă religioasă dacă solicită şi dacă sunt respectate regulile sanitare.

„Este un lucru normal. Din iunie 2020 am oficializat cu o dispoziție scrisă această situație”, a declarat dr. Calancea.

Foto credit: Monitorul de Suceava

Citeşte şi: 

  • Dialog cu Episcopul Petroniu despre experienţa Covid: Am învăţat cât de fragili suntem noi oamenii (I)
  • Episcopul Petroniu despre experienţa Covid: Cum arată 24 de zile la terapie intensivă (II)

Comentarii Facebook


Știri recente