Preoţii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului vor dona sânge

Clericii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului se pregătesc să doneze sânge în cadrul campaniei demarate de Patriarhia Română.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” a fost iniţiat în 2013 şi este în desfăşurare. În perioada 2013-2019 au fost recoltaţi peste 16000 litri de sânge.

Arhim. Andrei Ioniţă, medic de profesie şi preot slujitor la Catedrala din Roman, a declarat pentru o publicaţie locală că „preoţii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului vor răspunde îndemnului Preafericitului Patriarh Daniel, de a dona sânge”.

El a evidenţiat că „România este una din ţările Uniunii Europene care stă cel mai rău la capitolul donare de sânge”, fapt pentru care „Biserica noastră s-a implicat în această campanie «Donează sînge, salvează o viaţă!»”.

În mesajul adresat cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reînnoit apelul către clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române pentru donare de sânge.

Patriarhul Daniel şi voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care s-au implicat activ în campania de donare de sânge. Foto Credit: basilica.ro

„Nevoia de sânge este acută în multe unităţi medicale, deoarece există intervenții chirurgicale care sunt amânate în spitale din cauza lipsei de sânge”, a spus Preafericirea Sa.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge.

Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 2% donează!

Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută.

Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

Foto credit: Public Domain

Comentarii Facebook


Știri recente