Preoteasa Ștefania Mogoșescu evocată de românii din Italia: Când mă uit la Maica Domnului îmi vine în minte bunătatea ei

S-au împlinit șapte ani de la mutarea la Domnul a Preotesei Ștefania Mogoșescu, dar enoriașii Parohiei Casale Monferrato continuă să și-o amintească. Mamele din parohie au evocat-o după șapte ani, în câteva mesaje publicate pe site-ul eparhial.

„A fost o persoană amabilă, educată, mereu elegantă și inteligentă. A știut să-l citească pe fiul meu mai bine decât mine. Seara, când ajung acasă, aprind candela și când mă uit la Maica Domnului îmi vine mereu în minte bunătatea doamnei preotese Ștefania și mă rog pentru Pavel” (băiețelul ei), mai spune Elena C.

„Am învățat și eu cu ea mai ceva ca la școală, pentru că ea te făcea să te simți ca acasă la mama, în liniște și pace. Știa cum să vorbească cu copiii și a făcut foarte mult pentru fiul meu, Gabriele; a știut să scoată de la el tot ce era mai bun”, adaugă Elena C.

Prioritatea preotesei au fost mereu copiii parohiei. A fost mereu bucuroasă să facă orele de cateheză cu cei mici. Chiar și atunci când boala a început să o chinuie, părea că prezența și afecțiunea copiilor îi dădeau forța să meargă mai departe.

A fost foarte apropiată și de mamele din parohie, și deși foarte tânără, avea mereu la îndemână răspunsuri și îndrumări pentru toată lumea. Capacitatea ei de a înțelege copiii și problemele lor îi dădea puterea de a da sfaturi bune tuturor mamelor care îi cereau ajutorul.

Mariana T. s-a declarat surprinsă de „modul de relaționare, capacitatea de a tolera și înțelege un copil, modul de a corecta un comportament greșit prin dragoste și nu prin critică” ale preotesei. „Când boala s-a făcut prezentă, a continuat să se implice pentru comunitate cu toate că era măcinată pe interior, a continuat să zâmbească și să demonstreze pozitivitate”, spune Mariana T.

„Am cunoscut-o pe doamna preoteasă într-o zi de sărbătoare, la slujbă. Mi-a sărit în ochi o fată frumoasă care cânta la strană cu o voce suavă, care reușea să cânte chiar dacă alerga și după un mic băiețel”, își amintește Alina B. „Mai târziu cu durere am aflat că nu mai este, că ne-a părăsit fata frumoasă cu chip dulce și zâmbet frumos. Dumnezeu să o odihnească!”

„Așa de tineri și părintele Mihai, și preoteasa Ștefani,a dar în același timp foarte maturi. Îmi amintesc exact impresia pe care mi-a lăsat-o când am întâlnit-o: sfioasă, evlavioasă și foarte hotărâtă. Cuvântul era cuvânt, ceea ce spunea, făcea”, spune Mariana I.

„De la ea am învățat să cânt la strană, să mă implic și eu, deși nu cunoșteam pe nimeni. Făcea cateheză cu copiii și îi plăcea să o facă, se vedea asta pe chipul ei; se ocupa de ei cu blândețe și iubire, așa cum se ocupa de băiețelul ei, Pavel”, continuă enoriașa.

„Am avut o relație specială cu ea și părintele, îmi amintesc cu cât curaj și credință vorbea despre boală și nu cred că se temea de ea. Când sunt în impas și cred că îmi este foarte greu, mă gândesc la ea, la clipele grele prin care a trecut, la cât de puternică era, și atunci îmi spun că mai pot și eu”, încheie Mariana I.

În mesajul transmis la înmormântare, Preasfințitul Părinte Siluan afirma că „taina plecării sale premature dintre noi este de nepătruns, însă rostul dumnezeiesc care se ascunde în această taină nu poate să fie decât unul mântuitor, dându-ne nădejde să credem că Arhiereul cel veșnic, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos a socotit potrivit să o mute de la noi și s-o așeze întru Împărăția Sa cea veșnică, acolo unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”.


Sâmbătă, 4 iunie 2022, Preoteasa Ștefania Mogoșescu a fost pomenită, ca în fiecare an, la Parohia Casale Monferrato din Italia.

Foto Episcopia Italiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente