Preoteasa Angela Ciobanu a trecut la cele veşnice

S-a mutat la Domnul maica preoteasă Angela Ciobanu, soţia preotului Petru din Slatina Fălticenilor, la vârsta de 87 de ani. Familia Ciobanu rămâne în istoria Bisericii noastre datorită unui model desăvârşit de prietenie pe care a purtat-o vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală, într-o vreme în care societatea regimului trecut îl considera un paria.

Cel care a făcut cunoscută această prietenie, publicând tezaurul nepreţuit al corespondenţei întinse pe jumătate de veac între Leonida-Antonie Plămădeală şi Petru şi Angela Ciobanu a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Slujba prohodirii presbiterei Angela va avea loc sâmbătă, 14 martie 2015, după Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială din satul Herla, comuna Slatina, judeţul Suceava.

„În casa lor, aşezată sub cetatea munţilor Stânişoarei, am găsit cu ani în urmă o dedicaţie a mitropolitului Antonie Plămădeală aşezată pe pagina dintâi a cărţii «Trei ceasuri în iad». O reproduc din amintire, cu aproximaţie: «Când viaţa mea a cunoscut ceasuri de iad, în casa preotului Petru Ciobanu m-am simţit întotdeauna ca-n Rai». Au locuit în aceeaşi parohie, preotul şi preoteasa, slujind în felul lor specific parohia Slatina, fostă Drăceni, vreme de aproape 60 de ani. Statornicie rar întâlnită! Au ctitorit o biserică din temelii, foarte frumoasă, la Herla, sfinţită de vrednicul Patriarhul Teoctist şi de Arhiepiscopul Eftimie în anul 1988. De asemenea, au rectitorit şi înfrumuseţat cu pictură nouă biserica din Slatina, de lângă voievodala mănăstire. Au fost gazde primitoare vreme de jumătate de veac pentru Mitropolitul Antonie de nenumărate ori, pentru ierarhi din România şi din străinătate, între care şi patriarhi ai României. Personalităţi de prim rang au poposit în casa lor: părintele Dumitru Stăniloae, de mai multe ori, Olivier Clement, Wilhelm Nyssen, foarte mulţi teologi. Când pe Mitropolitul Antonie nu l-a ajutat nimeni, această familie i-a fost aproape. În perioada grea prin care a trecut mitropolitul, părintele îmi spunea că jumătate din banii pe care îi făcea la Ajun îi dădea lui. Cine mai face un astfel de gest astăzi?”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Comentarii Facebook


Știri recente