Premierul României către reprezentanţii cultelor religioase: E un moment al reformelor, nu îmi pot imagina acest drum fără dumneavoastră

Premierul Marcel Ciolacu a avut luni consultări cu reprezentanţii cultelor religioase din România la Palatul Victoria.

Evenimentul s-a desfășurat, sub patronajul Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Prim-ministrul României a subliniat în alocuţiunea sa că implicarea cultelor în societate este esențială, mai ales pentru persoanele vulnerabile

„Ne aflăm într-un moment important pentru societatea noastră, un moment al acțiunii, un moment al marilor schimbări, un moment al reformelor! Și nu îmi pot imagina ca, pe acest drum, să mergem fără participarea, expertiza și mai ales viziunea dumneavoastră!”.

„Ne dorim o Românie performantă, o Românie în care asistența socială să nu fie construită pe planuri de afacere, ci pe empatie, etică și angajament ferm față de binele aproapelui! O Românie în care educația să nu fie lipsită de cunoașterea și asumarea trecutului! O Românie în care diferitele credințe să nu fie bariere în calea dezvoltării noastre ca popor, ci să fie transformate în punți de cunoaștere, înțelegere și acceptare a celuilalt. Și nu aș putea găsi un model mai bun decât cel pe care dumneavoastră, împreună, îl inspirați”.

„Pentru viitor, vă spun sincer că îmi doresc ca, împreună, să identificăm soluții pentru a valorifica potențialul pe care cultele religioase îl au din acest punct de vedere. Dețineți capacități absolut necesare. În primul rând, o raportare morală, responsabilă, la actul profund uman de întrajutorare a aproapelui. Apoi, un personal dedicat care are acces nu doar în mediul instituțional, dar – mai ales – la domiciliul beneficiarilor – fie că vorbim de bătrâni, copii, mame vulnerabile, victime ale traficului de persoane ori persoane dependente de droguri”.

„Sper ca, împreună, să construim nu doar cămine, ci – mai ales – să ajutăm aceste categorii de persoane vulnerabile prin programe și activități cu caracter social și medical, realizate de unitățile de cult, la nivel local”.

Premierul României a mai vorbit despre salarizarea personalului neclerical, sprijinul pentru construirea şi restaurarea lăcaşurilor de cult, precum şi despre combaterea radicalizării.

„Vă asigur că nu îmi este străină situația privind salarizarea personalului neclerical, precum și solicitările de majorare la nivelul salariului minim pe economie. Vă asigur că, împreună cu colegii din Guvern, cu domnul președinte Nicolae Ciucă, analizăm această solicitare îndreptățită. Închei, asigurându-vă de faptul că Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine construirea și renovarea lăcașurilor de cult, precum și activitățile educative și proiectele culturale ale tuturor cultelor din România”.

„Mai mult, este nevoie să reafirmăm angajamentul ferm al statului român în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, dar și combaterea discursului instigator la ură.  Vă mărturisesc că, personal, îmi doresc ca astfel de manifestări să nu mai existe în societatea românească!”, a afirmat, în încheiere, Marcel Ciolacu.

Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României, a subliniat: „Doresc să evidențiez conlucrarea în domeniul libertății religioase și al apărării tuturor drepturilor fundamentale. Am convingerea că sunteți în asentimentul meu că, astăzi, România are imaginea unui stat autentic democratic, în care valențele precum toleranța, pluralismul religios, dialogul interconfesional și interreligios și protejarea minorităților reprezintă o componentă de bază. Prezența dumneavoastră la astfel de întâlniri este o dovadă că există interes pentru ca, împreună, să putem rezolva problemele cu care societatea se confruntă în momentul de față”.

Patriarhul României a avut un cuvânt la eveniment, în care a precizat că „ultimele trei decenii au cunoscut o dezvoltare fără precedent în istoria României a cooperării dintre Stat și Culte, având ca fundament principiile democratice ale libertății de conștiință și ale libertății credințelor religioase, precum și prevederile art. 29 alin. (5) din Constituția României, potrivit cărora cultele religioase sunt autonome faţă de Stat şi se bucură de sprijinul acestuia…”.

„Contribuţia spirituală a cultelor la viaţa societăţii este una deosebită, dar este nevoie ca acestea să fie sprijinite în continuare”, a menţionat Patriarhul Daniel. Mesajul integral, aici.

Lucrările întâlnirii au fost moderate de Ciprian Vasile Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte.

Ciprian Olinici a mulțumit pentru cooperare tuturor reprezentanţilor cultelor din România.

„Ne dorim ca astfel de întâlniri să facă parte din firescul parteneriatului stabil şi firesc dintre Stat şi Culte. Priorităţi pentru următorul an: performanţa actului administrativ şi digitalizarea instituţiei şi date privind repartizarea bugetului, precum şi iniţiativa unei platforme de dialog”.

„La precedenta întâlnire din 2 decembrie 2021 a existat propunerea de a exista un mecanism permanent de cooperare care să funcţioneze la nivel tehnic prin Secretariatul de Stat pentru Culte şi ne dorim ca astfel de întâlniri să aibă loc cel puţin de două ori pe an într-o atmosferă de dialog deschis în care să identificăm teme şi priorităţi comune”, a spus Secretarul de Stat pentru Culte.

Foto credit: Guvernul României

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente