„Sfântul Antonie cel Mare ne îndeamnă ca în lume, în familie, la locul de muncă, în viața de zi cu zi să cultivăm dragostea noastră față de Dumnezeu Care ne-a adus la existență și ne cheamă la existență veșnică, la Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”, a spus joi Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Sfântul Anton – Curtea Veche, cea mai veche biserică din Bucureşti.
Cuvântul ierarhului
În omilia sa, Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat că textul biblic citit, în care sunt prezentate Fericirile (Luca 6:17-23), a fost rânduit de Biserică la pomenirea marilor pustnici pentru că „ei au îndeplinit întocmai ceea ce Mântuitorul solicită în aceste Fericiri”:
„Au trăit toată viața lor în lacrimi, regretând trecutul dinaintea deciziei lor de a-și închina viața lui Dumnezeu și plângând pentru păcatele umanității, dorind ca prin lacrimile lor să dobândească harul Sfântului Duh. De asemenea, ei au suferit multe prigoniri”, a spus Preasfinţia Sa.

În acest context, Episcopul a subliniat că Sfântul Antonie cel Mare este întemeietorul vieţii monahale, iar în timpul misiunii desfăşurate „s-au adunat în jurul său zeci de mii de ucenici care au împărtășit același mod de viață plin de nevoințe și de privațiuni”.
Ierarhul a amintit şi faptul că Sfântul Antonie cel Mare „a fost un mare luptător împotriva arianismului”, întrucât erezia aceasta a apărut „în apropierea pustiurilor în care au trăit acești călugări”.
Cei care îşi sărbătoresc astăzi onomastica au fost felicitaţi de Părintele Episcop care le-a urat „multă sănătate și multă binecuvântare de la Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Antonie cel Mare”.

De asemenea, tuturor celor prezenţi, Episcopul Varlaam Ploieşteanul le-a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidenţiind că a slujit la această sărbătoare în calitate de delegat al Preafericirii Sale.
Procesiune cu icoana şi moaştele sfântului ocrotitor
Miercuri seară, în ajunul sărbătorii, a avut loc tradiționala procesiune cu icoana Sfântului Antonie de la Biserica actuală până la locul unde a fost vechea Biserică: Sfântul Anton – Pușcărie.
Totodată, au fost purtată în procesiune racla cu moaștele ocrotitorului spiritual.
Pe locul fostului lăcaș de cult a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare.
Scurt istoric
Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime.
Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.
Mai multe imagini în Galeria Foto.
Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro