Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul: Sf. Antonie cel Mare ne îndeamnă să cultivăm dragostea noastră față de Dumnezeu

„Sfântul Antonie cel Mare ne îndeamnă ca în lume, în familie, la locul de muncă, în viața de zi cu zi să cultivăm dragostea noastră față de Dumnezeu Care ne-a adus la existență și ne cheamă la existență veșnică, la Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”, a spus joi Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Sfântul Anton – Curtea Veche, cea mai veche biserică din Bucureşti. 

Cuvântul ierarhului

În omilia sa, Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat că textul biblic citit, în care sunt prezentate Fericirile (Luca 6:17-23), a fost rânduit de Biserică la pomenirea marilor pustnici pentru că „ei au îndeplinit întocmai ceea ce Mântuitorul solicită în aceste Fericiri”:

„Au trăit toată viața lor în lacrimi, regretând trecutul dinaintea deciziei lor de a-și închina viața lui Dumnezeu și plângând pentru păcatele umanității, dorind ca prin lacrimile lor să dobândească harul Sfântului Duh. De asemenea, ei au suferit multe prigoniri”, a spus Preasfinţia Sa.

Credincioşi la hramul Bisericii Sf. Anton – Curtea Veche. Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

În acest context, Episcopul a subliniat că Sfântul Antonie cel Mare este întemeietorul vieţii monahale, iar în timpul misiunii desfăşurate „s-au adunat în jurul său zeci de mii de ucenici care au împărtășit același mod de viață plin de nevoințe și de privațiuni”.

Ierarhul a amintit şi faptul că Sfântul Antonie cel Mare „a fost un mare luptător împotriva arianismului”, întrucât erezia aceasta a apărut „în apropierea pustiurilor în care au trăit acești călugări”.

Cei care îşi sărbătoresc astăzi onomastica au fost felicitaţi de Părintele Episcop care le-a urat „multă sănătate și multă binecuvântare de la Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Antonie cel Mare”.

Icoana şi moaştele Sf. Cuv. Antonie cel Mare. Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

De asemenea, tuturor celor prezenţi, Episcopul Varlaam Ploieşteanul le-a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidenţiind că a slujit la această sărbătoare în calitate de delegat al Preafericirii Sale.

Procesiune cu icoana şi moaştele sfântului ocrotitor

Miercuri seară, în ajunul sărbătorii, a avut loc tradiționala procesiune cu icoana Sfântului Antonie de la Biserica actuală până la locul unde a fost vechea Biserică: Sfântul Anton – Pușcărie.

Totodată, au fost purtată în procesiune racla cu moaștele ocrotitorului spiritual.

Pe locul fostului lăcaș de cult a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare.

Scurt istoric

Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime.

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente