Praznicul oltenilor de pretutindeni

În zilele de joi și vineri, respectiv 25-26 octombrie, credincioșii craioveni au participat în număr mare la programul liturgic dedicat prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Cetății Băniei și al Catedralei mitropolitane. Evenimentele au culminat cu oficierea Sfintei Liturghii la altarul sfântului lăcaș, în sobor de arhierei, preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Timp de două zile, Cetatea Băniei a îmbrăcat haina de sărbătoare. Mii de credincioși din întreaga Olteniei au venit în orașul de pe Jiu pentru a aduce cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și pentru a participa la programul liturgic organizat cu acest prilej. La Catedrala mitropolitană, festivitățile praznicale au început de joi seara cu Vecernia, Litia și tradiționala procesiune cu racla în care se află moaștele Sfinților Nifon, Tatiana, Serghie și Vah, pe străzile orașului.

„Viața creștină este o continuă mărturisire”

Alături de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au participat și Preasfințitul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După săvârșirea Litiei, înainte de plecarea în tradiționala procesiune pe străzile orașului, Mitropolitul Irineu a evocat personalitatea și faptele de sfințenie desprinse din viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. „Prin slujbele din seara aceasta și prin toate rugăciunile care se vor face de acum înainte întâmpinăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedralei și al orașului nostru. Cântările pe care le-am auzit la strană l-au mărturisit pe Sfântul Mucenic ca un mărturisitor, făcător de minuni, ca unul de care se bucură atât îngerii, cât și oamenii. El este mucenicul Domnului nostru Iisus Hristos, care L-a mărturisit fără rușine înaintea oamenilor. Acest lucru lasă să înțelegem că viața creștină este o continuă mărturisire despre felul cum trăim și cum împlinim poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, El fiind Acela care ne întărește și ne așază, ne zidește și ne înalță. Ne așază ca să fim statornici în credință, în măsura în care noi Îl avem permanent în suflet, așa cum ne învață Sfântul Apostol Pavel: „De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește întru mine. Și viața de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine” (Gal. 2, 20). Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a înțeles că lumea aceasta este trecătoare și adevărata sa menire este aceea de a sluji Împăratului pentru a-I sta alături în Împărăția Sa cea nepieritoare. El și-a ales calea cea bună care nu se va lua de la el, asumându-și această răspundere înaintea oamenilor și făcându-se astfel priveliște de mucenicie pentru toți creștinii din toate timpurile și din toate locurile”, a subliniat IPS Părinte.

De la Catedrala mitropolitană, credincioșii, în frunte cu soborul de arhierei, preoți și diaconi, au străbătut vreme de aproape un ceas străzile Băniei, pe următorul traseu: Catedrală – Primărie – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală. La întoarcere, racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în mijlocul sfântului lăcaș. Programul liturgic a continuat cu Acatistul Sfântului.

Liturghie cu patru arhierei

A doua zi, vineri, 26 octombrie, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de un sobor de arhierei, format din: IPS Mitropolit Irineu, PS Nicodim, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La final, Înalt Preasfințitul Irineu a rostit un cuvânt de învățătură.

În cadrul Sfintei Liturghii, a primit Taina Hirotoniei întru diacon tânărul lect. univ. dr. Adrian Boldișor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei” și cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova.

Bucuria credincioșilor

Pentru credincioșii olteni, praznicul sfântului a avut o rezonanță puternică din punct de vedere duhovnicește. „Pentru mine, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie reprezintă o sinteză a istoriei noastre religioase aici, în inima Olteniei. Este unul din marii mucenici ai Bisericii noastre Ortodoxe care, deși a trăit în primele veacuri creștine, totuși faima sfințeniei sale rezonează și astăzi peste timp și peste spațiu. El este simbolul Catedralei mitropolitane și al orașului nostru”, a spus Toma Rădulescu, istoric.

„În fiecare an aștept cu nerăbdare această procesiune. Este spre sănătatea noastră trupească și sufletească. De fiecare dată când stai lângă sfinți, când te rogi cu credință la icoanele lor, viața ta se sfințește, devii mai bun și ai certitudinea că și cei ai casei sunt păziți de primejdii” – Ioana Preda, profesoară.

„Particip în fiecare an la slujbele închinate Sfântului Dimitrie. De fiecare dată bucuria este la fel de mare, aș putea spune că ea crește odată cu trecerea timpului. De aceea sunt sigur că toate aceste osteneli vor fi răsplătite înzecit și înmiit de Dumnezeu” – Cristian Turcu, student.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…