Pr. Prof. Ioan Teșu despre dependența de internet

Pr. Prof. Ioan Teșu atrage atenția că în lumea contemporană patimilor tradiționale li se alătură patimi şi dependenţe de ultimă oră, dar cu o răspândire şi efecte dintre cele mai grave.

Într-un articol publicat pe Doxologia, părintele profesor scrie despre cyber-adicţii, cyber-dependenţe sau adicţiile cyberasistate de tehnologie, de internet, tablete, telefoane, bloguri, jocurile video sau de reţelele de socializare, dar şi de muncă, sport, cumpărături, sex, etc.

„Constatând larga incidenţă a dependenţei de tehnologie şi, în mod particular, de internet, China, încă din anul 2010, consideră această tulburare comportamentală o adevărată epidemie, un pericol naţional, înfiinţând deja peste 400 de clinici de dezintoxicare, în care sunt trataţi deja sute de mii de tineri”, precizează profesorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Pr. Ioan Teșu enumeră tulburările clinice specifice dependenţei de PC: o dispariţie a controlului asupra timpului de lucru cu acesta, tendinţa de a mări cantitatea de timp şi de interacţiune petrecut cu el, stări pronunţate de disconfort psihologic, cum ar fi iratibilitatea, deprimarea sau sentimentul de gol şi pustietate sufletească, în cazul în care nu are acces cum ar dori la ea, folosirea tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea dispoziţiei, pentru ignorarea sau uitarea frământărilor şi a problemelor personale, adică o modificare artificială sau fortaţă a stării psihice, dar care conduc la apariţia unor probleme legate de relaţiile interumane şi intrapersonale.

Preotul citează specialiști precum Dmitri Avdeev și Jean-Claude Larchet și propune un chestionar realizat de psihologul Kimberly Young pentru recunoaşterea dependenţei de internet.

Citește articolul integral pe Doxologia.

Foto credit: Pixabay

Comentarii Facebook


Știri recente