Pr. John Chryssavgis : „Nimeni nu a exclus modificările! Nimeni nu a prestabilit deciziile!”

Astăzi, 14 iunie 2016, începând cu ora 17.00 p.m., Arhid. John Chryssavgis, Directorul Biroului de Presă al Patriarhiei Ecumenice, a susţinut un webinar (seminar web) legat de Sfântul şi Marele Sinod.

În deschidere, Părintele John a prezentat un succint istoric al Sfântului şi Marelui Sinod, subliniind perioada îndelungată de pregătire a acestuia.

În legătură cu ultimele afirmații apărute în mediul online care susţin faptul că Sinodul din Creta nu are fundament pentru că nu sunt acceptate amendamente la textele propuse şi hotărârile sunt deja stabilite, Părintele John a susţinut emfatic că „Nimeni nu a exclus modificările. Nimeni nu a predeterminat deciziile”.

De asemenea, responsabilul cu presa din partea Patriarhiei Ecumenice a spus că întâlnirea reprezentanţilor atâtor Biserici Autocefale reprezintă un pas înainte.

În cadrul webinarului, un participant a întrebat dacă Sinodul poate fi numit panortodox. Părintele Chryssavgis a răspuns că poate fi numit panortodox în virtutea faptului că a fost hotărâtă convocarea lui, în unanimitate de către toţi Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale. Cu toate acestea, se preferă titulatura oficială de Sfântul şi Marele Sinod.

Se mai speră să vină toate Bisericile? a întrebat un participant la webinar.

Părintele John Chryssavgis a spus că „Există ceva mai mult decât speranţa. Există Rugăciunea”, făcând referire la rugăciunea Mântuitorului ca toţi să fie una.

„Bisericile prezente simt durerea că nu sunt aici toate Bisericile. Le simt absenţa, dar înţeleg şi faptul că există presiuni interne”, a continuat Pr. John.

În încheiere, părintele Chryssavgis a făcut referire la discursul Patriarhului Ecumenic la sosirea în Creta, acum câteva ore. Sanctitatea Sa şi-a exprimat speranţa ca vineri, 17 iunie, când este programată încă o Sinaxă a Întâistătătorilor, să fie toţi prezenţi.

Comentarii Facebook


Știri recente