Porunca cea mare a iubirii este temelia vieții omului credincios

În toate bisericile s-a citit astăzi, 1 decembrie 2013, în duminica a XV-a după Rusalii, pericopa evanghelică în care se face referire la „Porunca cea mai mare din Lege„. În cuvântul de învățătură rostit în paraclisul reședinței patriarhale, cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat îndemnurile ce reies din Evanghelia de astăzi.

Porunca cea mare a iubirii este calea spre dobândirea vieții veșnice

„Evanghelia ne arată în esență că porunca cea mare a iubirii este temelia vieții omului credincios și în același timp este calea spre dobândirea vieții veșnice, vieții cerești în Împărăția lui Dumnezeu. Când Mântuitorul vorbește de cele două porunci ale iubirii, iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele El le formulează în mod diferit și anume iubirea față de Dumnezeu trebuie să aibă prioritate și o intensitate totală. De aceea El spune să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Iar referitor la iubirea față de aproapele El spune să iubești pe aproapele ca pe tine însuți”, a spus Patriarhul României, potrivit Radio TRINITAS.

Îndemn la milostenie

Preafericirea Sa a îndemnat ca în perioada postului Nașterii Domnului să fim mai aproape de semenii noștri aflați în suferința: „În această perioadă de post iubirea față de Dumnezeu se vede într-o intensificare a rugăciunii, a citirii Scripturii, a Spovedaniei, împărtășirii mai dese cu Sfânta Euharistie, dar și în milostenii mai multe făcute față de semenii noștri. Dacă nu avem bunuri materiale să oferim daruri, darul cel mai bun este rugăciunea pentru sănătatea și mântuirea semenilor și o prezență, un cuvânt bun, o încurajare. Deci, există multe feluri de milostenie: milostenie materială care constă în haine îmbrăcăminte, mâncare, medicamente sau bani, dar și o milostenie spirituală, duhovnicească, care este mai ușor de realizat chiar și atunci când suntem săraci din punct de vedere material sau financiar”.

În următoarea Duminică, la 8 decembrie, a XXVII-a după Rusalii, fragmentul Evanghelic de la Sf. Ev. Luca va face referire la Tămăduirea femeii gârbove.

Comentarii Facebook


Știri recente