Pomul de Crăciun amintește de Pomul Vieții, Hristos, împodobit cu darurile Sf. Euharistii: Patriarhul la colinda ASCOR

„Pomul de Crăciun reamintește de Pomul Vieții, cu darurile multe pe care le are Sfânta Euharistie. Pomul Vieții – Hristos. În icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov, Pomul Vieții este exact plasat în spatele Fiului, adică al lui Hristos, Care binecuvintează conținutul Potirului”, le-a explicat luni Părintele Patriarh Daniel membrilor ASCOR București veniți să îl colinde la Reședința Patriarhală.

„Pomul de Crăciun a apărut prima dată în Occident. Era un brad împodobit cu ostii, care, la catolici, devin, prin consacrare, euharisitie. Și la noi, în primele veacuri când a fost împodobit, pomul de Crăciun a fost împodobit cu colăcei micuți, albi, sub formă de prescură, și apoi cu mere și cu nuci. Totul era comestibil în pomul de Crăciun acum o sută de ani”, a explicat Preafericirea Sa.

„Așadar, pomul de Crăciun a simbolizat la început Pomul Vieții, la care nu a avut acces primul Adam, fiindcă a fost neascultător. Iar Noul Adam, Iisus Hristos, prin ascultare de Dumnezeu, iubire de Dumnezeu și de semeni, a dăruit lumii Pomul Vieții, care este Sf. Euharistie, așa cum ne arată Sf. Ev. Ioan, care spune: «Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică».”

Citând din al șaselea volum al Filocaliei, Patriarhul României a subliniat: „Pomul Vieții din mijlocul raiului era Însuși Hristos. Și El ni-l descoperă în Sf. Euharistie. Deci raiul s-a pierdut prin neascultare și Adam nu a mai ajuns la Pomul Vieții veșnice. Dar Noul Adam, Iisus Hristos, prin ascultare până la moarte, ne-a dăruit Pomul Vieții veșnice, care este Sf. Euharistie”.

„Deci avem foarte tainică legătură între taina Crăciunului și taina Euharistiei, pentru că Proscomidia se săvârșește într-un loc care seamănă cu peștera din Betleem”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Toată existența Mântuitorului, din pruncie și până la Înviere, a fost o smerită ascultare față de Dumnezeu. De aceea, Iisus Hristos, Noul Adam, a venit în lume să-i învețe pe oameni ascultarea de Dumnezeu, deoarece primul Adam, acesta care a pierdut raiul, despre care ați cântat, l-a pierdut pentru că a fost neascultător, nepostitor, sau neînfrânat, și nu s-a pocăit”, a continuat Preafericirea Sa.

„S-a pocăit după ce a fost exclus, izgonit din rai. Nu s-a scuzat cât a fost în rai. A dat vina pe Eva, și Eva pe șarpe. Până la urmă, ar fi fost de vină Dumnezeu, că i-a creat.”

„Această pierdere a raiului s-a făcut pentru că omul a devenit neascultător”, a precizat Patriarhul. „Nu pentru că el a vrut să devină Dumnezeu, pentru că aceasta era înscris în vocația sa: «Să facem om după chipul și asemănarea Noastră». L-a făcut după chip și el urma, prin cooperare cu harul lui Dumnezeu, să devină asemenea cu Dumnezeu. Calitatea de chip al lui Dumnezeu este dată, iar cea de asemănare se dobândește prin conlucrare.”

„Omul nu a greșit fiindcă a dorit să fie ca Dumnezeu, spune Sf. Maxim Mărturisitorul, ci pentru că a dorit să fie ca Dumnezeu fără Dumnezeu și împotriva lui Dumnezeu, deci în separare de Dumnezeu, în însingurare de Dumnezeu. Și, de aceea, a pierdut raiul. El a dorit să ajungă la Pomul Vieții, dar nu a ajuns, pentru că nu a folosit bine Pomul Cunoștinței Binelui și Răului și nu a abordat lumea creată în mod spiritual, ci în mod material-posesiv”, a mai explicat Prefericirea Sa.

Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Patriarhul României i-a felicitat pe colindătorii de la ASCOR București pentru alegerea colindelor pe care le-au cântat, despre care a spus că au un conținut înalt teologic.

„Ați transmis mesajul că oamenii au de ales între Sf. Treime și iad. Părintele Stăniloae a spus despre Sf. Treime că e structura supremei iubiri. Iar iadul este extrema singurătate. Deci, între suprema iubire și extrema singurătate, se manifestă libertatea de alegere a omului”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

„Vă felicităm pentru activitățile voastre misionare și pentru toată strădania de a studia nu numai Teologia, ci și alte discipline. Vă mulțumim, vă dorim sărbători fericite. Să fiți bucurie pentru părinți, pentru familiile dumneavoastră, pentru prieteni și pentru Biserică și societate. Întru mulți ani!” le-a urat tinerilor Preafericirea Sa.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente