Pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Credincioșii ortodocși români îl pomenesc, în ziua de 2 iulie, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Apărător al credinței strămoșești și neîntrecut ctitor de biserici, domnul Moldovei a rămas în memoria colectivă prin însemnătatea faptelor petrecute în vremea sa, neegalate de urmași.

„Când îl studiezi ca și comandant militar este uluitoare perspicacitatea lui strategică și tactică. Când îl studiezi ca diplomat dă dovadă de mobilitate extraordinară. De asemenea, se adaugă pe lângă multe altele și înțelesul superior al valorii culturii, iar cultura în epoca aceea însemna în primul rând Biserică și tot ceea ce venea din cadrele Bisericii ca act de cultură. Astfel, avem imaginea unei personalități complexe care uluiește prin capacitatea extraordinară de a răspunde funcției și sarcinii mari pe care istoria i-a pus-o în brațe”, a declarat pentru TRINITAS TV Acad. Șerban Papacostea.

Personalitate emblematică a istoriei țării noastre, având un rol important și în istoria europeană, binecredinciosul voievod a devenit un simbol al apărării creștinismului în luptele cu turcii și tătarii.

„Ecourile sunt numeroase și de rang înalt în opinia europeană cu privire la acțiunea lui. Un conducător de stat minuscul în raport cu marile regate și imperii vecine care a reușit să reziste tuturor presiunilor și să obțină victoriile dintre cele mai mari. Mă refer la victoria din 1475 care a uimit Europa fiind una dintre marile înfrângeri suferite de Imperiul Otoman. Firește așa ceva nu este dăruit decât unei mari personalități, iar Ștefan cel Mare fără ezitare poate fi trecut în rândul marilor personalități ale istoriei epocii lui și ale istoriei noastre în general”, a mai spus Acad. Șerban Papacostea.

Tradiția conform căreia după fiecare bătălie domnul ar fi înălțat câte o biserică nu este reală, dar este cert că unele lăcașuri au fost înălțate întru pomenirea celor căzuți în lupte și ca mulțumire pentru anumite biruințe.

Voievodul Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu data de prăznuire 2 iulie, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente