Pomenirea Mitropolitului Vasile Lăzărescu

La 21 februarie a.c. s-au împlinit 46 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a săvârşit sâmbătă, 21 februarie, la cripta ierarhilor de sub Altarul Catedralei Mitropolitane slujba Parastasului pentru cel dintâi Mitropolit al Banatului, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul slujbei, chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala Mitropolitană. Alături de membrii familiei vrednicului mitropolit, au participat preoţi şi credincioşi timişoreni, precum şi monahii de la Centrul eparhial. În cuvântul adresat, Mitropolitul Banatului a subliniat importanţa cinstirii înaintaşilor şi datoria creştinească de a pomeni în rugăciuni pe cei care au slujit cu vrednicie Biserica lui Hristos şi s-au jertfit pentru apărarea credinţei noastre dreptmăritoare.

„Am săvârşit slujba de pomenire a Mitropolitului Vasile Lăzărescu, cu multă emoţie şi recunoştinţă, ştiind că în perioada când Mitropolitul Vasile a fost la cârma Bisericii bănă-ţene s-a zidit această catedrală. Este un lucru de mare recunoştinţă să ne cinstim înaintaşii, de aceea s-a făcut un lucru deosebit, aducerea osemintelor sale aici şi aşezarea lor în cripta ierarhilor de la subsolul catedralei pe care el a iubit-o atât de mult. Suntem datori să cinstim înaintaşii care ne-au lăsat atâtea şi atâtea valori spirituale şi materiale. Catedrala din Timişoara este astăzi o emblemă a Banatului şi o jertfă adusă de bănăţeni înaintea tronului Preasfintei Treimi“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan.

Ctitor al Catedralei Mitropolitane

Mitropolitul Vasile Lăzărescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Corneşti (fostă Jadani), jud. Timiş. După absolvirea şcolii medii, a urmat cursurile Liceului de Stat din Timişoara, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, obţinând apoi doctoratul în teologie (1919). În paralel a urmat studii de Pedagogie şi Filosofie la Universităţile din Budapesta, Viena şi Cernăuţi (absolvite în anul 1920). La 21 octombrie 1933 este ales Episcop al Caransebeşului, iar la 12 iunie 1940 este ales Episcop al Timişoarei, fiind înscăunat la 25 martie 1941, în actuala biserică a Parohiei Timişoara Iosefin. Ca Episcop al Timişoarei şi apoi Arhiepiscop şi Mitropolit, s-a implicat direct în construirea Catedralei Mitropolitane şi în achiziţionarea actualelor clădiri ale reşedinţei şi Centrului eparhial.

„Un ierarh demn şi curajos“

La cererea autorităţilor comuniste, Mitropolitul Vasile a fost pus în retragere de către Sfântul Sinod, la 18 decembrie 1961, şi închinoviat la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti, ca monah. A trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la Mănăstirea Cernica, fiind înhumat în cripta familială din localitatea Corneşti. În aprilie 1993, conducerea Mitropoliei Banatului a organizat ceremoniile de deshumare a osemintelor şi de transportare a lor în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde, în prezenţa ierarhilor Mitropoliei şi a numeroşi clerici şi credincioşi, au fost reînhumate în necropola mitropoliţilor de sub Altarul sfântului locaş.

„Mitropolitul Vasile Lăzărescu s-a dovedit a fi un ierarh demn şi foarte curajos pentru vremurile în care a trăit. Nu a făcut rabat de la credinţă, de la valorile noastre morale şi naţionale, şi tocmai de aceea a avut foarte mult de suferit. Pomenirea de astăzi tocmai aceste aspecte ale vieţii sale a dorit să le aducă în atenţie. Pentru faptul că autorităţile comuniste-atee de atunci l-au scos din scaun, faptul acesta a transformat pomenirea de astăzi într-o slujbă extrem de impresionantă, mai ales că au fost de faţă şi membri ai familiei Lăzărescu, aşa cum se numea familia pe vremuri, nepoţi şi strănepoţi, care au venit şi ei să-l pomenească aşa cum facem în fiecare an aici în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Mitropolitul Vasile Lăzărescu trebuie aşadar aşezat pe bună dreptate în galeria vrednicilor ierarhi nu numai bănăţeni, ci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi mărturisitori şi pătimitori, ierarhi martiri, pentru că el a fost scos abuziv din demnitatea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului şi a fost exilat la Mănăstirea Cernica din apropierea Bucureştiului. Iată de ce astăzi, cu cântare duhovnicească, cu rugăciune şi cu lacrimi, l-am pomenit pe ctitorul acestei minunate catedrale, care a contribuit şi la reînfiinţarea episcopiei de aici şi apoi la înfiinţarea Mitropoliei Banatului“, a evidenţiat pr. Ionel Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente