Pomenire acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta: Evenimente comemorative și culturale la Mănăstirea Putna

La 17 ani de la trecerea la cele veșnice, Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta a fost pomenită la Mănăstirea Putna printr-o serie de evenimente religioase și culturale.

Părinții din obște s-au rugat la mormântul ei vineri, iar sâmbătă a fost vernisată o expoziție a lui Horea Paștina, pictorul căruia Pr. Dumitru Stăniloae i-a influențat decisiv viața.

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul obștii, a amintit vineri seară că a fost dorința testamentară a monahiei să fie înmormântată în cimitirul Mănăstirii Putna, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Pimen al Sucevei și Rădăuților.

„N-am văzut chip mai luminos și mai vesel în sicriu până la Maica Benedicta și nici de la ea încoace! Veșnică să-i fie pomenirea în veci!” a spus părintele stareț.

Manifestările au continuat sâmbătă cu vernisajul expoziției „Argint e pe ape și aur în aer”, a pictorului Horea Paștina.

„Dacă încercăm să ne dăm seama care este miza acestei formidabile creații a lui Horea Paștina, înțelegem că, de fapt, am ajuns într-un punct în care există o nevoie de tipul acesta de artă”, a spus Sever Voinescu la vernisaj.

„Paradoxal, suntem într-o lume dominată de imagine, suntem într-o lume dominată de iconic, cum se spune. În lumea aceasta este din ce în ce mai multă nevoie de o reabilitare a imaginarului, a vizualului în general. Pictura se recomandă a fi cel mai eficient mijloc de reabilitare a imaginii și a imaginarului și mai ales acest tip de pictură, cel pe care îl practică Horea Paștina.”

Sever Voinescu a susținut apoi conferința: „Cel care ascultă și privește. Despre exercițiul filocalic al picturii lui Horea Paștina”.

A urmat lansarea volumului „Ascult și privesc” de Horea Paștina, ediția a treia, volum prezentat de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, care semnează și prefața.

„E o carte utilă celor care știu ce este arta, dar este la fel de utilă celor care nu știu ce este arta, pentru că e o deschidere, e o inițiere, e o intrare în poveste sau e capacitatea artistului de a-l lăsa pe cel de alături să vadă ceva din ce a făcut el într-o viață”, a spus scriitorul.

Portretul Pr. Stăniloae, pictat în suflet

Horea Paștina a vorbit despre influența Părintelui Dumitru Stăniloae asupra formării sale ca artist.

„Costion Nicolescu m-a dus la Părintele Stăniloae și am rămas lângă Părintele Stăniloae”, a spus pictorul.

În anii 1980, când l-a cunoscut, a vrut să picteze portretul părintelui: „Dădeam telefon, urmăream la ce biserică urmează să meargă și îl rugam să-l însoțesc în drum spre biserică și pe urmă acasă. O făceam permanent”, a povestit artistul.

„Horea Paștina nu ascunde faptul că opera lui se bazează pe o experiență religioasă directă și că privirea pe care o aruncă asupra lumii din jur – pe care o studiază – este o privire simbolică”, a spus criticul de artă Oliv Mircea.

„Îi caută toate fațetele. De aici înțelegem serializarea imaginilor pe care el ni le tot prezintă – privite mereu dintr-o altă perspectivă”, a mai explicat criticul.


Expoziția va fi deschisă până la 15 octombrie 2023, în sala „Dan Hăulică” a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Foto: Mănăstirea Putna / Protos. Timotei Tiron

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente