Piesa „Candele nestinse” va fi jucată la Bruxelles și Anvers

Piesa de teatru „Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste” va fi pusă în scenă la jumătatea lunii aprilie în orașele belgiene Bruxelles și Anvers (Antwerpen).

Parohia Ortodoxă Română din Antwerpen va găzdui spectacolul marți, 16 aprilie 2019, la ora 19:30.

„Vă invităm să ne oprim un pic din alergătura noastră cea de toate zilele și să închinăm două ceasuri celor din neamul nostru care, nu cu foarte mult timp în urmă, au trecut prin închisorile comuniste, doar pentru că nu au renunțat la crezul lor, la speranță, la credință”, scrie Pr. paroh George Vâlcu pe site-ul oficial al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen.

Piesa regizată de Ivona Boitan va fi pusă în scenă de artiști din cadrul Companiei Teatrale ZONA, din București: Ana Calciu, Tomi Cristin, Bogdan Iacob și Damian Victor Oancea.

Detalii privind achiziționarea biletelor puteți afla pe site-ul oficial al Parohiei Ortodoxe Române din Antwerpen.


Artiștii români vor prezenta piesa „Candele nestinse” și la Biserica Catolică Română din Bruxelles în data de 15 aprilie.

„Candele nestinse” – sinopsis

Povestea din „Candele nestinse” aduce la lumină perioada anilor 1950 din România, când toată „intelighenția țării” era mutată în beciurile miliței și ale securității. Aici îi întâlnim pe cei doi anchetatori, două exemplare reprezentative ale „omului nou” degrevat de conștiință, dispus la orice pentru a avansa în grad și în ochii superiorilor.

Poeți, avocați, doctori, colecționari de artă le trec prin mână și, de cele mai multe ori, nu scapă decât prin moarte.

În ciuda gravității subiectului, montarea nu e lipsită de mult umor negru, născut în principal din diferența intelectuală evidentă dintre anchetați și anchetatori, precum și din ordinul pe care ei îl au, de a-i condamna strict pe baza operelor scrise.

Ca un exemplu elocvent, doctorul poet Vasile Voiculescu a fost condamnat la cinci ani pentru că a scris o poezie mistică în ziua de 30 decembrie, Ziua Republicii. Una din replicile cheie ale piesei, replici probate istoric și pe care publicul o poartă pe buze la ieșire este „Pentru nimic se dau cinci”.

Piesa adună mărturii din scrierile celor care au reușit să supraviețuiască, din dosarele CNSAS, toate topite într-un fir narativ ficțional, plin de surprize și întorsături de situații.

Tabloul beciului securității este completat de lumea de deasupra, guvernată de femeile rămase „în urmă”, obligate să poarte singure pe umeri greutatea timpurilor tulburi. Un spectacol necesar, un spectacol de recuperare a memoriei pentru cei care au trăit vremurile respective, dar mai ales un spectacol din care cei tineri înțeleg cu adevărat esența răului comunismului.

Piesa „Candele nestinse” a fost jucată și la Palatul Patriarhiei în 2017, Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa

Comentarii Facebook


Știri recente