Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa au organizat, în perioada 8-17 august, la Mănăstirea Oașa, tabăra națională „Părintele Teofil Părăian”. La tabără au participat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Programul taberei a fost unul consistent, fiecare zi debutând cu Sfânta Liturghie și sfârșind cu Vecernia.
Zilnic au fost desfășurate activități gospodărești, dar și lecții de studiu al muzicii psaltice.
Totodată au avut loc conferințe pe diferite teme care au răspuns la întrebările tinerilor. Au conferențiat atât teologi cât și oameni din mediul antreprenorial care le-au vorbit tinerilor despre mai multe subiecte de interes.
De asemenea tinerii au participat duminică, 14 august la un concert de operă susținut de trupa „Anatholis” de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Din cauza vremii nefavorabile nu s-a putut face tradiționalul foc de tabără, însă tinerii s-au relaxat la un concurs de talente.
Punctul central al taberei a fost Privegherea de Adormirea Maicii Domnului care a oferit tinerilor experiența rugăciunii în timpul nopții.
Mărturii ale tinerilor participanți
„E ora 3 dimineața și clopotele ne cheamă la slujbă. Cu o bătaie scurtă de toacă începe dialogul cu Dumnezeu. «Să ne rugăm pentru pacea lumii!» În biserică, întunericul nopții e înmuiat de rugăciuni și psalmi. Așa începe o zi de tabără la Oașa, locul rupt din Rai unde timpul curge altfel, unde firescul se simte cu sufletul”, spune Ioana potrivit site-ul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
„Cred că această întâlnire a avut loc în sufletul fiecăruia, în zilele de tabără de la Mănăstirea Oașa. Dar pe lângă această întâlnire, a avut loc și întâlnirea cu aproapele, cu cei din jurul nostru, alături de care am petrecut zece zile pline de bucurie și osteneală”, mărturisește Sebastian.
Andrei, după tabăra de la Mănăstirea Oașa, este convins că „Dumnezeu și fericirea vieții (la care aspirăm cu toții) nu se află în lucruri scumpe. Nu contează unde ești, ci cu cine ești. Iar iconomia lui Dumnezeu tocmai în aceasta se ascunde: în capacitatea de a se «camufla» în cele mai smerite și simple locuri și lucruri”.
La final, tinerii au plecat cu dorința de a retrăi și anul viitor o asemenea experiență.
Sursă foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei