Pelerinii au umplut străzile capitalei: Procesiunea Sfinților Dimitrie, Dionisie și Filofteia

Sfinții Dimitrie, Dionisie și Filofteia își așteaptă pelerinii. Moaștele lor au fost așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei imediat după procesiunea Calea Sfinților care a umplut străzile capitalei vineri la amiază.

Sfinții s-au reunit lângă Sfânta Cruce

Sfântul Dimitrie cel Nou, purtat în procesiune de la Catedrala Patriarhală pe bulevardul Regina Maria i-a întâmpinat pe „oaspeții săi de onoare” la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail și cele ale Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş au sosit lângă aceeași cruce venind dinspre Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, pe Calea Şerban Vodă și strada Bibescu Vodă.

Treimea de sfinți români s-a reunit la Crucea Brâncovenească de unde a urcat Colina Bucuriei într-o singură procesiune în fum de tămâie și cântări bisericești.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului împreună cu Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud au condus procesiunea dinspre Catedrala Sfântul Spiridon, iar Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul pe cea de la Catedrala Patriarhală.

Ierarhii, însoțiți de clerici și credincioși au fost întâmpinați la Altarul de vară de pe „Colina Bucuriei” de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

”Bucuria comuniunii sfinților

După oficierea unui Polihroniu, Patriarhul Daniel s-a adresat celor prezenți printr-un mesaj intitulat „Bucuria comuniunii sfinților se dăruiește pelerinilor rugători”.

Preafericirea Sa a subliniat că prezența la București a moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe din Republica Moldova, alături de Sfântul Dimitrie cel Nou „este o mare binecuvântare”.

Patriarhul a prezentat calitățile spirituale caracteristice fiecărui dintre cei trei sfinți și câteva date biografice ale lor.

”S-au întâlnit Biserica luptătoare și Biserica triumfătoare

În continuare, a luat cuvântul Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat ocrotirea de care s-a bucurat țara noastră prin rugăciunile Sfintei Filofteia care de 800 de ani se află la Curtea de Argeș.

Arhiepiscopul a spus că pe „Colina Bucuriei” s-au întâlnit astăzi „Biserica luptătoare, prin cler și popor, și Biserica triumfătoare, prin sfinții lui Dumnezeu”.

După Arhiepiscopul Calinic a luat cuvântul Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

Legătura Sfântului Dionisie cu Sfântul Dimitrie

Preasfinția Sa a amintit că Sfântul Dionisie a primit la naștere același nume cu Ocrotitorul Bucureștilor, Dimitrie, și că în mod providențial, hotărârea canonizării sale a fost luată în apropierea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou din 2018, iar la un an de zile va avea loc proclamarea sfințeniei lui.

Episcopul Veniamin a spus că Sfântul Dionisie i-a cinstit în timpul vieții și i-a iubit pe cei doi sfinți alături de care se află azi la București.

Ierarhul a spus că a însoțit moaștele Sfântului Dionisie aduse de la Mănăstirea Suruceni împreună cu o delegație din Mitropolia Chișinăului (Patriarhia Rusă).

”Sfinții ne cheamă la comuniune și unitate

La final, Patriarhul Daniel a salutat prezența la București a delegației formată din maica stareță a Mănăstirii Suruceni și câțiva clerici de la Mănăstirea vecină – Sireți.

Între aceștia se numără Arhimandritul Porfirie care a fost martor la descoperirea moaștelor Sfântului Ierarh Dionisie în iulie 2018.

„Prin aceasta arătăm încă o dată cum sfinții ne cheamă la comuniune în credință, la unitate și la bucuria comuniunii lor din ceruri”, a spus Patriarhul României.

Tradiția purtării în procesiune a moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou pe străzile capitalei datează din secolul 19.

Mărturiile istorice evidenţiază că moaştele Ocrotitorului capitalei erau scoase din catedrală atunci când Bucureştiul trecea prin momente delicate.

Astfel de cazuri au fost: epidemia de ciumă din perioada 1813-1814, seceta din 1827, epidemia de holeră din 1831 etc.

În zilele care urmează sunt așteptați zeci de mii de pelerini la moaștele celor trei sfinți, timp în care se vor desfășura ceremonii religioase, dar și manifestări culturale și artistice.

Din programul zilei de 27 octombrie amintim: Liturghia de hram, proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail și Festivalul-Concurs de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”.


Citește și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente