Pelerini pe urmele sfinților în Grecia

Slujitori și credincioși de la parohiile bucureștene „Sfântul Ciprian” – Zlătari și Iancu Vechi – Mătăsari au participat în perioada 6 – 12 mai 2013 la un pelerinaj în Grecia, prin Agenția de pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române. Credincioșii au cunoscut mai de aproape și s-au rugat sfinților ocrotitori din această țară, cărora le-au fost ridicate mănăstiri și biserici impresionante, informează Ziarul Lumina.

Pelerinajul creștin îmbină entuziasmul și bucuria unei călătorii într-un spațiu nou cu așteptarea și anticiparea unor daruri sufletești care se descoperă în locurile credinței, unde sfinții au trăit și s-au rugat și unde pecetea lor este vizibilă și astăzi. De multe ori, pelerinajul este o solicitare puternică a puterilor fizice, a rezistenței, a răbdării, dar mulțumirea îndeplinirii itinerarului și găsirea liniștirii sufletului sunt la urmă mai predominante decât oboseala. Unii pelerini mărturisesc, pe bună dreptate, că întineresc într-un pelerinaj, că redescoperă puteri pe care nu credeau să le aibă. „După prima zi, mi s-a părut că va fi un drum foarte greu. Însă acum, cu sufletul plin de bucuria întâlnirii cu sfinții la ei acasă, aș vrea să am puterea de a călători a Sfântului Spiridon, pentru ca pașii mei să urmeze mereu calea mântuirii. Ne-am întors acasă mai tineri și mai aproape de valorile credinței ortodoxe”, a spus Eugen Căsăndroiu, unul dintre pelerinii de la Parohia „Sfântul Ciprian” – Zlătari.

Călătoria credinței în Săptămâna Luminată

Cei 44 de pelerini de la cele două comunități bucureștene însoțiți de patru preoți au plecat spre Grecia în lunea Săptămânii Luminate. Marți, pelerinii au vizitat orașul Tesalonic, au admirat centrul istoric al urbei și au poposit la Biserica Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, unde se află moaștele acestui sfânt, și Biserica „Sfântul Gheorghe” – Rotonda, considerată cea mai veche basilică creștină din Grecia continentală. Tot în Tesalonic, la Biserica „Sfânta Sofia”, pelerinii au cinstit moaștele Sfântului Vasile cel Nou, iar la Mitropolie s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Următoarea oprire s-a făcut la Mănăstirea Sfintei Paraschevi din Valea Tembi, unde sunt moaștele acestei sfinte, precum și un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei care au probleme de vedere sau suferă de boli ale ochilor. „Toți cei care au participat la acest pelerinaj au avut posibilitatea să împărtășească lumina Sfintei Învieri a Domnului cu comunitățile monahale și de enorie din Grecia, care au primit vizita credincioșilor români și, totodată, să redescopere valori comune ale spiritualității românești și ale Ortodoxiei din Grecia, dintr-o țară binecuvântată de Dumnezeu cu multe biserici și mănăstiri. Din program au făcut parte rugăciunea și participarea la sfintele slujbe în multe din locurile vizitate, rezultând o împreună-trăire a valorilor religioase”, ne-a spus părintele Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari, directorul publicațiilor „Lumina” și consilier patriarhal coordonator al Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, participant la acest pelerinaj.

Întâlnire cu Apostolii Andrei și Pavel

Pe 8 mai, pelerinii au vizitat complexul monastic de la Meteora, cu bine cunoscutele mănăstiri Marea Meteoră și Varlaam, iar apoi cu feribotul au ajuns la insula Corfu, unde s-au închinat la moaștele Sfântului Spiridon, adăpostite în sfântul lăcaș care îi poartă hramul. În ziua următoare, pelerinii au trecut și pe la Biserica Sfântului Andrei din Patras, unde se află capul Apostolului întâi chemat și au vizitat apoi capitala Greciei, Atena, cu importantele monumente antice, dintre care cele mai cunoscute sunt pe Acropole. Au mers pe urma pașilor Sfântului Apostol Pavel până în Areopagul atenian, unde a vestit Evanghelia filosofilor și învățaților greci. Pe 10 mai, credincioșii au poposit la Sfântul Nectarie, în Insula Eghina, pe care l-au cinstit cu mare evlavie. „În apropierea raclelor cu moaștele sfinților cu toții ne-am simțit ca acasă, pentru că am redescoperit, i-am reîntâlnit în acele zile pe sfinții noștri dragi care au venit în anii trecuți și la hramul Catedralei patriarhale din București, cum sunt Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Apostol Pavel, care este prezent pretutindeni, și la Atena, la Tesalonic, și în multe alte localități din Grecia, și nu în ultimul rând Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Am întâlnit și oameni evlavioși, care țin cu demnitate credința ortodoxă, și ne-am îmbogățit spiritual prin aceste întâlniri de suflet”, ne-a spus pr. Nicolae Dascălu. Sâmbătă, 11 mai, pelerinii au mers la Evia, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusu”, unde se află moaștele acestui sfânt foarte iubit și de poporul român; apoi, la Mănăstirea Cuviosului David. Un alt loc de suflet a fost Mănăstirea Kato Xenia, unde se află o parte din Brâul Maicii Domnului, precum și Mănăstirea Sfântului Dionisie din Muntele Olimp, care simbolizează creștinarea ultimului stindard al păgânismului grec.

Rugăciuni de laudă și mulțumire aduse sfinților

În cadrul acestui pelerinaj, credincioșii au fost însoțiți de preoți, iar la majoritatea locurilor sfinte s-au făcut slujbe și rugăciuni și s-a cântat troparul „Hristos a înviat”. „Prezența a patru preoți a fost de bun augur, pentru că în timpul pelerinajelor, așa cum se întâmplă de regulă, credincioșii, pelerinii, vin să pună întrebări preotului în legătură cu anumite chestiuni care îi frământă, sau lucruri pe care doresc să le cunoască mai bine. La fiecare obiectiv inclus în programul pelerinajului, fie s-a citit acatistul sfântului ale cărui cinstite moaște au fost venerate, fie s-a cântat un imn religios, în general «Hristos a înviat» sau «Îngerul a strigat». Este important și de subliniat faptul că între credincioșii din cele două parohii s-au stabilit legături de prietenie care sunt sigur că vor fi consolidate în viitor. Pelerinii au apreciat serviciile oferite de către Agenția de pelerinaj «Basilica Travel», hotelurile unde au fost cazați, profesionalismul celor care ne-au însoțit”, ne-a spus părintele Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari din București și consilier patriarhal la Biroul de presă al Patriarhiei Române, participant la acest pelerinaj.

Călătoria credinței din Grecia a însemnat și punerea de început bun a unei legături frumoase între cele două comunități din București. „Am constatat că pelerinajul apropie pe oameni, unii față de alții, și vorbesc aici de credincioșii de la cele două parohii, care până acum nu se cunoșteau, dar s-au împrietenit în lumina sfinților, dar, totodată, ne face să redescoperim valorile noastre ortodoxe de acasă. Văzând evlavia cu care grecii își iubesc sfinții lor și noi învățăm să-i iubim pe sfinții lor, dar și pe sfinții noștri, ai neamului românesc, pentru că prin sfinți, noi putem trăi mai bine lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, ne-a mai spus pr. Nicolae Dascălu.

Comentarii Facebook


Știri recente