Pelerinaje la mănăstiri din Muntenia

Centrul de pelerinaj ‘Sfântul Apostol Pavel’ și Agenția de pelerinaj ‘Basilica Travel’, ale Patriarhiei Române, organizează în prima jumătate a lunii septembrie o serie de pelerinaje la mănăstiri și schituri din București, Buzău și Târgoviște, ctitorii voievodale și lăcașuri de rugăciune pentru monahi și credincioși, după cum informează „Ziarul Lumina”.

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie, primul mare praznic din noul an bisericesc, se organizează o excursie de o zi la Mănăstirea Pissiota, din județul Prahova. Aici, credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie și vor cinsti icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se află în biserica mănăstirii. Tot în cadrul acestui pelerinaj se vor vizita Mănăstirea Țigănești de lângă București, și Mănăstirea Sitaru din județul Ilfov, numită și ‘mănăstirea în apă’ de patriarhul Macarie al Antiohiei, care a vizitat-o în 1656. Atunci, Mănăstirea Sitaru era situată pe o insulă înconjurată de apele Ialomiței.

Cea mai importantă mănăstire din Buzău, ctitorită în 1590

Pe 10 septembrie, se organizează un pelerinaj la mai multe obiective religioase și turistice din județul Buzău. Cu cele două biserici ale ei, situate la o distanță de 100 de metri una de alta, cu un muzeu care adăpostește icoane pictate de Gheorghe Tattarescu, obiecte de cult și veșminte, Mănăstirea Ciolanu (foto) este primul obiectiv care va fi vizitat de pelerini. Lavra monahală de la Ciolanu, cea mai importantă din Buzău, a fost ctitorită la anul 1590 de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul. Soția domnitorului a ridicat aici o biserică închinată Sfântului Gheorghe, denumită astăzi ‘cea veche’. Biserica mare a mănăstirii a fost ridicată în anul 1828 de episcopul Chesarie al Buzăului, care în anul 1830 a dăruit lăcașului și o raclă cu părticele din moaștele Sfinților Gheorghe, purtătorul de biruință, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit și Parascheva. Lângă Mănăstirea Ciolanu se află și tabăra de sculptură în piatră de la Măgura, una din cele mai mari din lume. 256 de lucrări în piatră sunt dispuse pe o suprafață de 21 de hectare. De la Măgura se va pleca spre Vulcanii Noroioși, peisaj selenar de cratere în miniatură, formate cu ajutorul gazelor naturale care, în contact cu pânza freatică și solul argilos de la suprafață, formează mici conuri care scot o pastă fluidă de culoare gri, cenușie. Vulcanii Noroioși se întind pe circa 30 hectare și reprezintă un fenomen unic în România și în lume. Pelerinii vor merge apoi pe Valea Buzăului, unde vor poposi la Mănăstirea de maici Rătești. În orașul Buzău se vor vizita Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu vechea Catedrală arhiepiscopală ‘Adormirea Maicii Domnului’, ctitoria domnitorului Matei Basarab, și Muzeul arhiepiscopal ‘Sfântul Epifanie al Cirului’. Costul acestui pelerinaj este de 65 de lei de persoană.

Pe urmele domnitorilor Radu cel Mare și Vladislav Basarab

Pe 11 septembrie, se organizează de asemenea un pelerinaj la mănăstirile târgoviștene. Primul obiectiv va fi Mănăstirea Dealu, ctitorită de domnitorul Radu cel Mare în anul 1499. Aici credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie și se vor închina la moaștele Sfântului Nifon, mitropolitul Țării Românești. De la Mănăstirea Dealu se va pleca spre Mănăstirea Viforâta, ctitoria voievodului Vladislav Basarab (1447-1456), unde se află și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Mănăstirea Viforâta adăpostește și un frumos muzeu de odoare bisericești, icoane și veșminte. În orașul Târgoviște, credincioșii vor vizita Catedrala arhiepiscopală, iar la drumul de întoarcere spre București, Mănăstirea Nucet. Costul pelerinajului este de 60 de lei de persoană.

Comentarii Facebook


Știri recente