Pelerinaje în Pustiul Iudeii

Centrul de pelerinaj ‘Sfântul Apostol Pavel’ și Agenția Basilica Travel ale Patriarhiei Române organizează pelerinaje la Locurile Sfinte, printre care se află și Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe Hozevitul’, informează Ziarul Lumina.

Între Ierusalim și vechiul Ierihon se află Pustiul Iudeii, care a fost timp de secole leagăn și inspirație pentru eremiții veniți aici din lumea întreagă. Pustiul stâncos, cu înălțimi abrupte, care îți taie repirația, este așezarea perfectă pentru cei care caută împlinirea duhovnicească în sărăcia și pustia deșertului.

Și astăzi în Pustiul Iudeii trăiesc monahi care au lepădat complet lumea și se nevoiesc în singurătate desăvârșită pentru a gusta din darurile duhovnicești ale cerului. Mănăstirile din deșert, ridicate pe cele mai imposibile locuri, atrag mii de turiști din toate părțile, mai ales români și greci. În timpul secolelor patru și cinci aici s-au coagulat primele comunități de monahi, care au fost atrași de relatările biblice despre sufletele care l-au găsit pe Dumnezeu în acest pustiu. Ei au trăit o viață de lipsuri și de nesiguranță, în izolare, în interiorul peșterilor din versanții stâncoși și abrupți, care nu urcă spre cer, ci coboară în prăpăstii adânci.

Cine vrea să înțeleagă mai bine viața Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul sau pe cea a Sfântului Ioan Botezătorul trebuie să pășească o dată în Pustiul Iudeii, locul unde acești oameni sfinți ai Vechiului și Noului Testament au trăit și l-au cunoscut pe Dumnezeu. În acest loc se află Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe Hozevitul’, reconstruită în secolul al XIX-lea, pe locul unei mănăstiri mai vechi, distrusă de invazia perșilor din 614, când lemnul Cinstitei Cruci a fost luat din Ierusalim. Aici trăiesc mai mulți monahi greci. Acum doi ani, drumul spre mănăstire a fost refăcut și lărgit, astfel că pelerinii pot ajunge mai ușor la Mănăstirea Sfântului Gheorghe, unde a viețuit și Sfântul Ioan Iacob de Neamț, unul dintre cei mai iubiți și cinstiți sfinți ai vremurilor moderne. În Pustiul Iudeii se află și Muntele Ispitirii, unde tradiția spune că Mântuitorul a petrecut în post patruzeci de zile, iar la final a fost ispitit de diavol. Pustiul Iudeii este, alături de Sinai și Athos, un reper al Ortodoxiei, un loc al luptei cu patimile și un izvor de putere pentru cei care vin cu credință să-și liniștească sufletul.

Comentarii Facebook


Știri recente