Pelerinaj la Sf. Parascheva: Moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț au ajuns la Iași

Moaștele Sfântului Cuvios Paisie (Velicicovschi) de la Neamț au ajuns vineri seară la Iași, pentru a fi așezate alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva, spre cinstire de către credincioși.

Delegația care însoțește racla sfântului, condusă de Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a fost întâmpinată la Catedrala Mitropolitană din Iași de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

„Slujba de astăzi este o slujbă de mulțumire adusă Bunului Dumnezeu pentru că a ajuns în mijlocul nostru Sfântul Paisie, cel ce este în acest an mult cinstit, pentru că prin această slujbă punem început sărbătorilor închinate prăznuirii Sfintei Parascheva”, a afirmat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor după rugăciunea oficiată în catedrală.

Vineri, 7 octombrie 2022, PS Nichifor Botosăneanuș a întâmpinat moaștele Sf. Cuv. Paisie Velcicovschi, aduse la Iași de la Mănăstirea Neamț Acestea vor fi așezate spre cinstire alături de moaștele Sf. Cuv. Parascheva pe parcursul pelerinajului de la Iași. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

„De aceea îi cinstim pe sfinți, pentru aceea îi avem înaintea ochilor noștri, ca să urmăm pașii lor. Să ne fie nu doar ocrotitori, ci și inspiratori în viață, ca să lucrăm sfințenia. În fața sfinților, suntem chemați să râvnim vieții lor, să ne bucurăm de viața lor, și să înțelegem că viața lor ne este pusă ca semn că Hristos este în mijlocul nostru. Vă mulțumim tuturor care împărtășiți cu noi această bucurie!”, a adăugat ierarhul.

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu ca să venim pentru a treia oară de la Mănăstirea Neamț cu sfinte moaște. După cum știm, tradiția noastră frumoasă, de după 1990, este aceea a aducerii, în fiecare an, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a unor sfinte moaște, atât din țară, cât și din străinătate”, a spus starețul Mănăstirii Neamț.

„Dacă în 2013 am fost cu moaștele Sfântului Simeon din Muntele Minunat, al cărui cap se află la Neamț, fiind dăruit de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în anul 1463, în 2016 am venit cu moaștele Sfintei Mare Mucenițe Tecla cea întocmai cu apostolii, sfinte moaște care au fost dăruite de Mănăstirea Dochiariu, în 1783, și, după cum știm, era atunci stareț Sfântul Paisie”, a mai spus Arhimandritul Benedict Sauciuc.

Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a condus delegația care a dus la Iași moaștele Sf. Cuv. Paisie Velcicovschi vineri, 7 octombrie 2022. Acestea vor fi așezate spre cinstire alături de moaștele Sf. Cuv. Parascheva pe parcursul pelerinajului de la Iași. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva este dedicată Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Pentru că se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț (1722-1794), moaștele sale au fost așezate spre închinare alături de Ocrotitoarea Moldovei pe tot parcursul pelerinajului de la Iași.

Pelerinajul a început sâmbătă dimineață, la ora 06:00. Moaștele celor doi sfinți vor rămâne așezate sub baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iași până sâmbătă, 15 octombrie.


Programul sărbătorii: click aici.

Trenurile suplimentare introduse de CFR Călători: click aici.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente