Pelerinaj la mănăstiri și locuri creștine din Țara Sfântă

Centrul de pelerinaj ‘Sfântul Apostol Pavel’ și Agenția de Pelerinaj Basilica Travel ale Patriarhiei Române organizează în perioada 14-20 august un pelerinaj la locurile sfinte din Israel și Iordania, având ca punct central prăznuirea ‘Schimbării la față’ pe Muntele Tabor, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Primul obiectiv vizitat de pelerinii români va fi Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe’ din Lod, unde se află și o raclă cu moaștele ocrotitorului mănăstirii. În orașul Ein Karem se va vizita Biserica Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ridicată pe locul unde a fost născut Înaintemergătorul Domnului și unde Fecioara Maria a venit la ruda ei, Elisabeta, mama Sfântului Ioan. Tot aici se află și un izvor de apă închinat Maicii Domnului. Cazarea și cina vor fi oferite pelerinilor pe parcursul excursiei la Așezământul Românesc din Ierihon. După ce pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie săvârșită la Așezământul Românesc de la Ierihon, în ziua a doua, se va vizita cetatea Ierusalimului cu cele mai importante obiective religioase de aici. Intrarea în Ierusalim se va face pe la poarta Sfântului Arhidiacon Ștefan, unde a fost lapidat primul mucenic al Bisericii Creștine. Pelerinii vor vedea casa în care a locuit Fecioara Maria în Cetatea Atonia, după care se vor îndrepta spre Via Dolorosa, drumul parcurs de Mântuitorul spre Muntele Golgota, presărat cu cele 14 opriri. Punctul final al acestei zile va fi Biserica Sfintei Învieri, ridicată pe Mormântul Domnului din Ierusalim. Următorul oraș din Israel care va fi văzut de credincioși este Betleemul, cu Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos și Grota Laptelui. Pelerinii se vor ruga și la marea lavră monahală întemeiată de Sfântul Savva, locul unde se află adăpostite și moaștele acestui sfânt întemeietor al monahismului ortodox. Aici se va merge și la mănăstirea ridicată de Sfântul Teodosie și la Peștera Magilor, unde se află mormintele Sfântului Teodosie și Sfintei Evloghia, mama acestuia, al Sfintei Sofia și al Sfintei Teodota, mama Sfinților Cosma și Damian. În Ierusalim, credincioșii vor urca Muntele Măslinilor și se vor închina în Biserica ‘Înălțării Domnului’ și la Mănăstirea ‘Tatăl Nostru’. Tot aici se va poposi și în Grădina Ghetsimani. Pe Muntele Sion, pelerinii vor merge la mormântul Proorocului David și la Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Închinare la moaștele Sfântului Ioan Iacob Românul

Din Ierusalim se va merge în pustiul Hozeva la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe Hozevitul’, unde se află și moaștele Sfântului Ioan Iacob Românul. În seara zilei de 18 august, credincioșii români vor merge la Mănăstirea ortodoxă ‘Schimbarea la față’ de pe Muntele Tabor, unde vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ierusalimului. În noaptea dintre 18 și 19 august, pelerinii vor putea asista pe Muntele Tabor la una din cele trei minuni care au loc anual în Țara Sfântă. La începutul Privegherii se vede dinspre Nazaret un cerc luminos, care ajunge deasupra bisericii sub forma unei limbi portocalii. În timpul Sfintei Liturghii, norul vine deasupra turlei bisericii, iar în aer se răspândește o mireasmă plăcută. Printre ultimele obiective vizitate de pelerini se numără Muntele Fericirilor, Yardenit, locul unde Mântuitorul a fost botezat în Iordan de Sfântul Ioan, și Cana Galileii cu Biserica Minunii transformării apei în vin. Toți participanții la pelerinaj vor primi în dar Sfânta Scriptură și DVD-ul ‘Israel, pământul mântuirii’, realizat de TRINITAS TV. Mai multe informații despre acest pelerinaj se pot afla pe site-urile: pelerinaj.ro, basilicatravel.ro și cbicoana.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente