Credincioșii de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, însoțiți de părintele paroh Ion Nedelcu, au fost zilele acestea într-un pelerinaj de două zile la mănăstirea Brâncoveanu din Arhiepiscopia Sibiului.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Brebu și la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Drumul a continuat spre Sibiu unde pelerinii au făcut un popas și la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar spre seară s-a ajuns la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.Ziua a doua a constituit și punctul culminant al pelerinajului prin participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Ilarion, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în cadrul căreia a fost hirotonit un diacon și un preot.
„Tot în cea de-a doua zi a pelerinajului s-a vizitat Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia și mănăstirea Râmeț care este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Transilvania, iar credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț” a subliniat diac. Pavel Canea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.
***
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram „Adormirea Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii”, fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii1696 – 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind și unul din ctitorii mănăstirii.