Pelerinaj în Țara Sfântă cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

Cele două centre de pelerinaj ale Patriarhiei Române, ‘Sfântul Apostol Pavel’ și ‘Basilica Travel’, organizează în această perioadă un pelerinaj în Țara Sfântă, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Cuvios Ioan Iacov Românul, informează „Ziarul Lumina”. Grupul de pelerini este însoțit de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Centrele de pelerinaj ‘Basilica Travel’ și ‘Sfântul Apostol Pavel’ ale Patriarhiei Române organizează în perioada 1-7 august un pelerinaj în Țara Sfântă pentru vizitarea mai multor așezăminte religioase ce amintesc de viața și minunile Mântuitorului.

În prima zi a pelerinajului, grupul de români a fost cazat la Ierihon, la așezământul românesc de acolo. Pe 2 august, în a doua zi a pelerinajului, a fost vizitată cetatea Ierusalimului și casa în care a locuit Sfânta Fecioară Maria în cetatea Antonia. A fost parcursă Calea Crucii cu cele 14 opriri ale Mântuitorului, ajungându-se la Biserica ‘Sfânta Vineri’, Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt și locul unde s-a aflat Sfânta Cruce. Pe Muntele Sionului pelerinii au vizitat Foișorul ‘Cina cea de Taină’, Mormântul Proorocului David și Biserica ‘Adormirii Maicii Domnului’ și apoi au mers la Zidul Plângerii.

În ziua a treia a fost vizitat Betleemul cu Biserica Nașterii Mântuitorului, Grota Laptelui, iar apoi pelerinii români au ajuns la Ierusalim, la Mănăstirea Sfintei Cruci și la Așezământul românesc de la Ierusalim.

Astăzi pelerinii merg pe Muntele Măslinilor, unde vizitează Biserica Înălțării, Mănăstirea Pater Noster, Mănăstirea Dominius Flevit (‘Domnul a plâns’), Grădina Ghetsimani cu Biserica Națiunilor, Mormântul Maicii Domnului și Grota Trădării. Seara, pelerinii participă la slujba Vecerniei Sfântului Ioan Iacov, săvârșită de PS Varlaam Ploieșteanul.

Liturghie la Mănăstirea Sfântului Gheorghe

Pe 5 august, când este prăznuit Sfântul Ioan Iacov, ierarhii români săvârșesc slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe Hozevitul’.

‘Punctele de o importanță inestimabilă pentru noi vor fi cele legate de vizitarea bisericii de la Betleem, unde s-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și la Nazaret, unde Mântuitorul și-a petrecut aproape 30 de ani din viața Sa pământească, apoi vizităm locurile importante de la Ierusalim, cât și alte locuri sfinte care au rămas ca mărturie a trecerii pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos, alungându-se prin aceste mărturii toate născocirile și miturile legate de existența sau nonexistența lui Hristos pe pământ’, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan. După Sfânta Liturghie urmează reîntoarcerea la Ierihon, cu vizitarea Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii și Dudul lui Zaheu. Grupul de pelerini va vizita și Mănăstirea ‘Sfântul Gherasim’.

În ziua a șasea are loc o deplasare spre Galileea, cu vizitarea ruinelor orașului Capernaum Tabgha – biserica ce amintește de hrănirea a 5.000 de oameni cu cinci pâini și doi pești, Biserica ‘Sfântul Petru’, Muntele Fericirilor, Râul Iordan. În ziua a șaptea a pelerinajului, românii vizitează Biserica ‘Sfântul Gavriil’ și Biserica catolică ‘Buna Vestire’, iar apoi se merge în Cana Galileii, unde se vizitează Biserica ‘Minunea transformării apei în vin’, apoi Muntele Tabor și Biserica ‘Schimbarea la Față’, iar noaptea va avea loc întoarcerea la București.

Informații despre acest pelerinaj, precum și despre altele organizate de Centrele de pelerinaj ‘Sfântul Apostol Pavel’ și ‘Basilica Travel’ ale Patriarhiei Române se găsesc pe site-urile www.pelerinaj.ro și www.basilicatravel.ro sau la sediile din București: Calea Victoriei nr. 45, sector 1, Bulevardul Corneliu Coposu nr. 1 D și Strada Doamnei nr. 20, ambele în sectorul 3.

Comentarii Facebook


Știri recente