Pe urmele Sfinților Împărați Constantin și Elena

2013 este anul omagial al Sfinților împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română. Programul-cadru național bisericesc elaborat de Cancelaria Sfântului Sinod va fi ilustrat nu numai prin acțiuni și manifestări liturgice, culturale și mediatice, ci și printr-o serie de pelerinaje.

„Pentru a structura cât mai bine pelerinajele desfășurate anul acesta cu prilejul anului omagial dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena am încercat să luăm în parte fiecare dintre acești doi mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe și astfel am început cu orașul Nis din Serbia unde avem pelerinaje în lunile august, septembrie și octombrie. Pe atunci orașul se afla în provincia Moesia Superior și este locul de naștere al Sf. Constantin cel Mare. Ca următoare destinație a pelerinajelor de anul acesta ar fi Italia, în componența Grecia – Italia, un pelerinaj desfășurat în două perioade, iunie și septembrie”, a declarat pentru TRINITAS TV Diac. Silviu Neacșu, inspector, Sectorul pelerinaje al Patriarhiei Române.

Credincioșii vor putea vizita locuri reprezentative unde se află vestigii ale ctitoriilor Sfinților împărați Constantin și Elena.

„Ca un oraș reprezentativ al celor doi mari sfinți, Constantinopolul se află și el pe lista noastră de pelerinaje, în două variante, fie Constantinopol simplu, fie Capadocia – Asia Mică, pelerinaj ce la sfârșit include această zonă a Constantinopolului”, a mai spus Diac. Silviu Neacșu, inspector, Sectorul pelerinaje al Patriarhiei Române.

Oferta din acest an cuprinde și o serie de pelerinaje dedicate Sfintei Împărătese Elena.

„Legat de viața Sfintei Elena, pelerinajele noastre se îndreaptă în zona Ierusalimului, în Țara Sfântă, în Israel unde atât în Ierusalim cât și în Betleem găsim lăcașuri de cult ridicate de această mare sfânta a Bisericii. În Betleem găsim Biserica Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos ridicată de Sfânta Elena unde din Biserica inițială se mai păstrează în zilele noastre mozaicul de pe podea. Mergând în zona Ierusalimului găsim aici mai multe lăcașuri de cult, între care Biserica Sf. Mormânt, Biserica Sf. Cruci” etc”, a precizat Diac. Silviu Neacșu, inspector, Sectorul pelerinaje al Patriarhiei Române

Mai multe informații despre deplasările organizate de Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române puteți afla de pe site-urile www.pelerinaj.ro și www.basilicatravel.ro, precum și de la sediile centrelor din București: Calea Victoriei, nr. 45, sector 1, Bulevardul Corneliu Coposu, nr.1 D, Strada Doamnei, nr. 20, ambele în sectorul 3, Str. Icoanei Nr. 12, sector 1, Bd. I. C. Brătianu, nr. 12 și Ploiești, Str. Republicii, nr. 171.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…