Patriarhul României și-a sărbătorit onomastica

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României și-a sărbătorit onomastica astăzi, 17 decembrie 2013, în ziua de cinstire a Sfântului Proroc Daniel.

După Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum oficiate în Catedrala Patriarhală, de la orele 12:30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv moderat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

Evenimentul a debutat printr-un program de colinde și tradiții de Crăciun susținut de Grupul coral „Călușarii din Romos„, format din elevii olimpici de la liceele din Județul Hunedoara. Grupul a fost însoțit de cadre didactice și oficialități hunedorene. Programul a continuat prin colindele interpretate de Grupul bucovinean „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovul de Sus, județul Suceava.

Cu acest prilej au fost transmise mai multe mesaje de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, mesajul de felicitare al domnului Traian Băsescu, Președintele României, a fost citit de către dl. Consilier de Stat Gheorghe-Răzvan Murgeanu. Mesajul domnului Victor Ponta, Primul Ministrul României, a fost transmis de către Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, iar mesajul domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a fost citit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. De asemenea, domnul Mihnea Costoiu, Ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică a transmis mesajul său de felicitare Patriarhului Românei.

În încheierea evenimentului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre personalitatea marcantă a Sfântului Proroc Daniel: „Este o bucurie când împreună cu sfinții aducem laudă lui Dumnezeu rugând pe sfinți să ne ajute să fim împlinitori ai voii lui Dumnezeu după cum ei au fost împlinitori în timpul lor. Sfântul Proroc Daniel este un sfătuitor prin harul lui Dumnezeu nu doar prin înțelepciune proprie și profețiile sale inspirate au fost și rezultatul rugăciunilor, dar și rezultatul fidelității în vremuri grele. Acest proroc a trăit în exil și prin înțelepciune de la Dumnezeu primită și prin multă rugăciune și evlavie cultivată a devenit sfătuitor pentru patru împărați”.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că tinerii colindători sunt misionari ai credinței ortodoxe: „Sunt deosebit de importante aceste colinde pentru că sunt program-tradiție. Numai când un program devine tradiție este un program verificat în timp. De aceea, noi le mulțumim și ne bucurăm că tinerii transmit acum ceea ce au primit de la bunici, de la părinți și că, în această legătură între generații, se cultivă conștiința românească, se cultivă credința creștină și se cultivă și iubirea de frumusețe. Ortodoxia nu este doar religia adevărului, ci și a frumuseții, a slavei iubirii Preasfintei Treimi, iar persoana care exprimă comuniunea în forme diferite de frumusețe vizuală ca trimitere spre frumusețea nevăzută cerească este o mărturisitoare. Acești copii sunt misionari, ei transmit credința așa cum îngerii au cântat la Betleem Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace și întru oameni bunăvoire.

În Sala Europa Christiana au fost prezenți miniștrii, parlamentari, academicieni, ierarhi, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinții protopopi de la cele nouă protopopiate din București, Prahova și Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București, preoți și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…